Slovenija
101 ogledov

Ljudmila Novak ima večji potencial od Janeza Janše

zbor za republiko Anže Petkovšek
Skoraj tretjina volilnega telesa v Sloveniji pričakuje, da bo na desnici vzniknila nova politična stranka, v anketi javnega mnenja ugotavlja časnik Delo. Talšne načrte podpira polovica podpornikov SDS, ki so sodelovali v anketi.

Med imeni na desnici najbolj izstopa predsednica NSi Ljudmila Novak, ki so jo nedavno izžvižgali na zborovanju slovenske desnice v središču v Ljubljani.  

Večina nove stranke ne podpira

Večina nove stranke ne podpira, a slaba tretjina, ki pravi, da podpira ustanavljanje stranke na desni, predstavlja dovolj velik bazen, v katerega si želijo politične stranke vsekakor vstopiti, ugotavljajo v anketi Dela. 

za otroke gre | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Najbolj si novih strank želijo podporniki SDS, polovica jih je namreč odgovorila, da si tega želijo, ter študentje, ljudje, ki živijo na vasi, in anketiranci v starostni skupini od 18 do 35 let.

Bi jo lahko vodil Aleš Primc?

Ali bi ti, ki podpirajo nastanek nove stranke na desnici, bili naklonjeni stranki Aleša Primca, je sodeč po anketi še velika neznanka. Primcu ne pripisujejo večjih možnosti, potencial za njegov uspeh pa bi se lahko skrival v četrtini tistih, ki se niso znali opredeliti, zato je najverjetnejša razlaga, da bi se Primčeva stranka na desni lahko prijela, če bodo ljudje konkretno in neposredno nagovorjeni.

Na prvem mestu vodja NSi

V anketi Dela jih je zanimalo tudi, kateri od predsednikov strank na desni je najbolj priljubljen. Medtem ko je polovica anketiranih odgovorila, da nihče od naštetih ni vreden njihove podpore, se je druga polovica najpogosteje odločila za Ljudmilo Novak (22 odstotkov), za predsednika SDS Janeza Janšo pa jih je 14 odstotkov. Za slednjega so v veliki večini podporniki SDS, medtem ko je Novakova blizu tudi podpornikom SD, SMC in upokojencem.

Ponosni na Slovenijo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Več kot polovica sodelujočih v anketi je prepričanih, da ni več verjetno, da bi Janša še kdaj vodil vlado, slaba tretjina pa še vedno meni, da bi se to lahko zgodilo. V tej skupini so predvsem podporniki SDS in tudi NSi.

Janša ne bo več vodil vlade

Kot piše Delo, se je Janša po velikem medijskem odzivu na izjave o novinarkah Radiotelevizije Slovenija, ki ju je označil za medijski prostitutki, nekoliko umaknil iz javnosti. Kar 86 odstotkov sodelujočih v anketi meni, da to, kar je storil Janša, ni sprejemljivo.

Po navedbah Dela ravnanja prvaka SDS niso sprejeli z odobravanjem niti podporniki SDS, saj jih je skoraj 60 odstotkov od sodelujočih v anketi odgovorilo, da Janševo ravnanje ni sprejemljivo.
Telefonsko anketo je za uredništvo Dela med 4. in 7. aprilom na vzorcu 600 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 43
  • mph 07:10 21.april 2016.

    Khm, gre se za to, da je ENO karizma, DRUGO fanatizem vernikov. Ljudmila je desnica, ampak taka, človeška, neprepirljiva, jo ne dojemam kot zlobno, pokvarjeno, moteno, ... kot večni in edini (sramota, da niso sposobni niti slamnatega kandidata najti pri ...prikaži več volitvah) vodja "demokratične" SDS stranke.

  • sprehajalec 23:31 18.april 2016.

    Ne vključujem čustev v te zadeve. Volil bom torej tistega, ki se ga lobiji bojijo. Če mi ti pokažeš koga, ki je sposoben škodovati lobijem, ki izčrpavajao Slovenijo in so jo spravili na rep Europe, potem je moj glas zanj. ...prikaži več Pa ne začeti z "novim obrazom", že videno 3tjič pa vedno slabše je.

  • dragec 21:42 18.april 2016.

    kako ljubiš SLO albaneza