Slovenija
7782 ogledov

Ljudmila Novak: "Nastradali bodo naši potomci"

volitve v evropski parlament 2019, Ljudmila Novak Saša Despot
"Ne gre zgolj za gradnje avtocest ali železniških prog. Gre predvsem za to, v kakšnem odnosu in duhu želi Slovenec živeti ob Slovencu."

"V petek, 25. junija 2021, bodo minila tri desetletja od prelomne razglasitve deklaracije ob neodvisnosti in sprejetja temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije," je na svoji spletni strani zapisala evropska poslanka Ljudmila Novak. Kot je dodala, se je slovenski narod pred tremi desetletji na demokratičen način odločil za svojo državo in zbral pogum za korak proti demokraciji, svobodi, pokončnosti in hvaležnosti.

Nasprotno pa se po njenem opažanju danes zdi, "da razdeljenost v naših pogledih, kako naprej, ob vseh izrečenih psovkah še nikoli ni bila tako velika". Meni, da bi morali Slovenci, podobno kot evropske institucije, bolj prisluhniti državljanom, kaj si želijo od države. 

volitve v evropski parlament 2019, Ljudmila Novak | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Slovenija bi morala sprejeti načrt, kaj želi doseči v naslednjih 10 ali 20 letih. Velike spremembe so namreč možne le, če o njih ne odloča manjšina. Da slovenski narod zmore velikih stvari ne samo v športu, smo ob plebiscitu za našo samostojno državo že dokazali," je poudarila Novakova. Tako pa po njenem opažanju zaradi napetosti medsebojnega obtoževanja o dejanjih iz preteklosti izgubljamo čas in energijo, predvsem pa naš ugled.

"Menim, da še nikoli ni bilo tako pomembno zavedanje in vedenje, kam želimo kot narod. Ne gre zgolj za gradnje avtocest ali železniških prog. Gre predvsem za to, v kakšnem odnosu in duhu želi Slovenec živeti ob Slovencu," je zapisala.

"Ko hodim po ulicah Bruslja, ki me vodijo v službo v Evropski parlament, se večkrat vprašam, zakaj mi, Slovenke in Slovenci, ki smo na tem svetu številčno tako majhni, ne zmoremo s skupnimi močmi stopiti korak naprej, v prihodnost. Verjamem, da mora vsak človek v nekem trenutku, če želi živeti naprej, zakopati to, kar se je zgodilo v preteklosti, sicer nas teža življenja utegne predčasno pokopati."

Veseli jo, da večina Slovencev čuti državljansko pripadnost EU in njenim temeljnim vrednotam. Vizija EU mora biti tudi vizija Slovenije. "Slovenski narod, tako kot tudi drugi evropski narodi, je bil v preteklosti soočen s številnimi grozotami. Pomembno je, da naredimo vse, kar je v naši moči, da do tovrstnih grozot, ki so jih doživeli naši predniki, nikoli več ne pride," je dodala Novakova. 

"Razdeljeni in ujeti v preteklosti nam tovrstnih izzivov ne bo uspelo premagati. Posledično nam grozi izguba naše identitete in ugasnitev ognja slovenskega upanja po demokratični, svobodni in napredni skupni državi. Nastradali pa ne bomo mi, ampak naši potomci. Čas je, da se prebudimo," je še poudarila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • Naklonsky 08:35 25.maj 2021.

    No ja, dama ni ravno neki cvet inteligence. Ponavadi takšne primerke narod nagradi.

  • albert6 07:57 25.maj 2021.

    Afna farska še včeraj si pela drugačne psalme

  • kapibara1 07:39 25.maj 2021.

    Tako kot mi sedanji, nastradamo zaradi naših prednikov..