Slovenija
16 ogledov

Ljudmila Novak potrjena kandidatka

Ljudmila Novak Boštjan Tacol
Komisija DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu je soglasno sprejela mnenje, da je Ljudmila Novak primerna kandidatka za ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu. Tako bo edina ženska v novi vladi, ne bo pa imela svojega ministrstva.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je v kratki predstavitvi izpostavila, da želi ohraniti prakse, ki so se izkazale za dobre, da pa mora še preučiti, v kolikšni meri so bile izvajane strategije urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Kot pomembno je izpostavila, da Slovenija dojame velik pomen Slovencev, ki živijo v zamejstvu oziroma v tujini, da se ti počutijo kot del slovenskega narodnega telesa, da Slovenija skrbi za odnose z njimi ter da spoštuje, kar so naredili v preteklosti za državo, še posebej v času osamosvojitve. Ob tem je izpostavila pomembna človeka iz vrst NSi, Andreja Bajuka in Jožeta Bernika, ki po njeni oceni tako kot mnogi drugi rojaki iz tujine v Sloveniji nista bila deležna ustreznega spoštovanja. Želi si, da bi se to spremenilo, kot tudi krepitve in poglobitve odnosov z njimi.

Izpostavila je tudi pomen vzpostavitve stikov z lokalnimi oblastmi na območjih, kjer živi slovenska manjšina v zamejstvu. Kot je dejala, bo podpirala vse dejavnosti na področju izobraževanja, športa, povezovanja mladih, kulture, medijev. Treba pa je izboljšati sodelovanje na področju izobraževanja, tako glede sodelovanja slovenskih profesorjev iz tujine na slovenskih univerzah kot tudi priznavanja diplom. Da bi to dosegla, bo sodelovala z drugimi ministrstvi in ustanovami v Sloveniji, pa tudi s Svetovnim slovenskim kongresom in Slovensko matico, je dodala.

Komentarjev 2
  • smito23 23:18 07.februar 2012.

    he he,.... noben jih ne mara, noben jih ne spoštuje....tako hudo tudi slučajno ni bilo 2004-ega... enostavno jih nihče ne želi, nobenega ne poznam, ki bi rekel, tale ljudmila je pa brihtna ali kaj podobnega...vse samo žaljivke, lopovi, obdolženci, zarukani, ...prikaži več prevarantstvo.... ni. enostavno ni lepe besede za ta skupek povzpetnežev, ki bodo naslednje 4 leta delili ljudi na njihove in ostale, ki niso sprejemljivi...daleč najbolj nekompetentna nesposobna vlada doslej v zadnjih 20ih letih. in to ravno sedaj, ko bi najbolj nujno potrebovali normalne ljudi, ne pa te izrodke.... :)NE janšizmu!

  • privat 21:07 07.februar 2012.

    iščemo lumpe ki znajo oprati denar...kaj sploh rabimo ministre?' Zakaj?? Zakaj pa nebi probali ustvarjati z recimo štirimi ministri?? Kaj rabi danes vsak wc ministra in sto tajnic??