Slovenija
12 ogledov

Ljudstvo hoče igre kljub recesiji

Borut Hočevar, Žurnal24 (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Slovenci podpirajo organizacijo univerzijade, kaže naša anketa.

Slovenci se večinoma požvižgajo na recesijo. Tako lahko sklepamo iz javnomnenjske raziskave Valicona in Žurnala24, v kateri je večina vprašanih zatrdila, da Slovenija ne bi smela odstopiti od organizacije zimskih študentskih iger leta 2013.

Streznitve (še) ni
Rezultati so nas presenetili. Tako rekoč vsa Slovenija govori o gospodarski krizi. Dan za dnem se vrstijo poročila o odpuščanju zaposlenih in o skrajševanju delovnega časa. Po najbolj črnogledih napovedih bo konec leta že sto tisoč brezposelnih. Zakaj Slovenci kljub temu podpirajo trošenje denarja za študentski žur na snegu?

Razloga sta verjetno dva. Prvič, leto 2013 je še zelo oddaljeno in anketiranci upajo, da bo gospodarska kriza takrat že zdavnaj minila. In drugič, krizo občuti le majhen del prebivalstva. Občutijo jo zlasti ljudje v manjših središčih, kjer so v težavah območni gospodarski vlečni konji. Prebivalci prestolnice in tisti, ki so ekonomsko vezani nanjo, krize ne občutijo. Podobno je najbrž na Obali in še kje. To pa pomeni, da vlada in zlasti premier Pahor še nista prepričala Slovencev, da so razmere kritične. Ljudje, ki ne verjamejo v resnost gospodarskega položaja, pa ne nasprotujejo razsipavanju denarja za igre.

Opozorilo je resno. V takšnih okoliščinah bo Pahor namreč težko opravil korenit gospodarski zasuk. Slovenci večinoma še niso pripravljeni na odrekanje. Škoda. Streznitev bo prišla prej ali slej. Pozneje kot bo, težje bo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.