Slovenija
1120 ogledov

LMŠ hoče možnost veta na udeležence v trojčku

Koalicija Saša Despot podpis koalicijskega sporazuma o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2018-2022 med partnericami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS
LMŠ s pogoji za skupno listo, ki ju bosta tako SAB kot SMC težko sprejeli.
"Ni vprašanje, zakaj bi nastopili skupaj, temveč, zakaj ne bi nastopili skupaj," o združevanju treh liberalnih strank LMŠ, SAB in SMC pravi analitik Andraž Zorko. Strankam dogovora o skupnem nastopu še ni uspelo doseči, že dlje časa je znano, da imajo vse tri različne pogoje. 
Koalicija Povezovanja Slovenija Evropske volitve: Bodo povezave na desni in na levi sredini uspele?

"Liberalno demokratski blok volivcev, na evropskih volitvah eden bolj konsistentnih, vsakič doseže okoli 90.000 glasov. A ker je razdrobljen, je število poslancev manjše od potenciala, razliko oz. presežek glasov pa izkoristijo bolj kompaktni bloki, torej predvsem desni politični pol. Povezani v enoten blok lahko realno dosežejo dva poslanca, nepovezani lahko hitro ostanejo tudi brez," pravi Zorko. Projekcija bruseljskega POLITICA je pokazala, da bi LMŠ, če bi nastopila samostojno, dobila dva poslanca, liberalni trojček pa pričakuje da bo, če se jim bo uspelo povezati, dobil tri poslance. 

LMŠ hoče možnost veta na kandidate drugih strank

Ni popolnoma jasno, zakaj se LMŠ, SAM in SMC še vedno niso uspele sestati na ravni predsednikov, dogovarjanje pa je še dodatno zaostrila zahteva LMŠ, ki hoče imeti možnost veta na kandidate drugih dveh strank. Razprava o tem je zagotovo tekla tudi na včerajšnjem sestanku generalnih sekretarjev, ki so pripravili izhodišča za oblikovanje skupne liste, o kateri bodo odločali predsedniki Šarec, Cerar in Bratušek. Ti naj bi se sestali do 15. februarja. Na vprašanje, kako na dogovarjanje vplivajo nove zahteve LMŠ, včeraj niso hoteli odgovarjati ne v SMC ne v SAB. 

SMC: To je ponižujoče

Znano je, da so v SMC tak pogoj ocenili kot ponižujoč in kot slabo popotnico za skupen dogovor. Po prvem krogu evidentiranja sta zanesljiva kandidata SMC sedanja komisarka Violeta Bulc in nekdanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Čeprav so v SMC zainteresirani za skupno listo, pa sporočajo, da vanjo ne bodo vstopili pod nemogočimi pogoji. 

"Če razmišljajo o tem, da ne nastopijo skupaj, pa vidim vsaj dva razloga proti takšni odločitvi. Prvi je ta, da bodo v primeru ločenega nastopa nastopali drug proti drugemu na soočenjih, kar ne bo dobro vplivalo na rating teh strank, ne glede na to, kako močne so danes v javnomnenjskih raziskavah," pravi Zorko, ki je prepričan, da je zadnja izmerjena podpora stranki LMŠ odraz trenutnega sentimenta volivcev, ki pa se ne bo nujno prenesel na rezultat evropskih volitev. "Predvsem zato, ker na evropskih volitvah v veliko večji meri odloča osebnost, torej kandidati, ki so nosilci list oziroma v ospredju v javnih nastopih. Na generično strankarsko podporo se lahko v največji meri zanaša SDS, vsi ostali pa so v veliko večji meri odvisni od moči kandidatov." 

"LMŠ v tem primeru ne bi smel ravnati preveč naivno"

LMŠ, SMC in SAB, ki so na evropski ravni članice Zavezništva evropskih liberalcev (Alde), so k skupnemu nastopu pozvali tudi na nedavnem kongresu Alde v Madridu, vendar je dvomov o tem, ali bodo stranke, ki imajo precej različne zahteve, uspele najti dogovor, precej. "Če bi bil tak dogovor mogoč, bi bil mogoč tudi novi LDS," meni denimo dolgoletni evropski poslanec Ivo Vajgl.

"LMŠ v tem primeru ne bi smel ravnati preveč naivno, izmerjena podpora lahko približno tako hitro, kot nastane, tudi izpuhti. Morebiten poraz v primeru samostojnega nastopa pa bi lahko bil tudi precej trd pristanek na realna tla, glede na trenutno izmerjeno podporo tej stranki," še pravi Zorko. 

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 12:03 01.februar 2019.

    SMC stranka in njen Cerar nista vredna predstavljati imena Slovenije v EU in svetu .

  • slovenski97 11:52 01.februar 2019.

    Zgoraj si dobro oglejte in zapomnite, kdo so grobarji Slovenije. Da ne boste čez čas jamrali, da niste vedeli.