Slovenija
37 ogledov

Lobisti za krizni davek

Kožuh Novak in Erjavec
1/4
Saša Despot
Upokojenci namesto ukinitve dodatka zahtevajo krizni davek.

Upokojenci si prizadevajo, da vlada ne bi ukinila rekreacijskega dodatka za upokojence s pokojninami, nižjimi od 622 evrov, in da bi namesto tega uvedli krizni davek.

Ta bi se plačeval na vse prihodke fizičnih oseb – tako plače kot pokojnine, socialne transferje in druge oblike prihodkov. Poudarjajo, da bi s kriznim davkom k reševanju krize prispevali vsi – tisti z najmanj in tisti z največ.

 

Vsak bi kaj prispeval

“Vsak prebivalec bo prispeval in vsak bo imel tudi občutek, da nekaj prispeva,” je prepričana predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Mateja Kožuh Novak. Vladi predlagajo, naj ob uvedbi tega davka vnaprej pove, za kaj ga bodo porabili. Vodstvo Zdusa je moči združilo z Desusom, ki bo ta stališča zastopal v vladi.

Predsednik Karl Erjavec pravi, da se v vladi “resno razmišlja” o ukinitvi regresa za najrevnejše upokojence, sam pa je ministrom že povedal, da je to zanje nesprejemljivo in bi v tem primeru razmislili o svoji vlogi v vladi. “Teh 90 milijonov evrov, kolikor bi se privarčevalo, bi se lahko našlo drugače,” je prepričan.

Le breme se prenaša

Preden bi se začelo razmišljati o kateremkoli od predlaganih ukrepov, v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pričakujejo, da bo vlada poskrbela za povečanje prihodkov, predvsem z obdavčitvijo sive ekonomije. V Gospodarski zbornici Slovenije pa pravijo, da se strinjajo z varovanjem najbolj socialno ogroženih, a predloga o kriznem davku ne podpirajo, ker prenaša breme na druge interesne skupine. Vlado pozivajo, naj predstavi celovit nabor ukrepov, saj zdaj bremena krize niso enakomerno razporejena; pri tem opozarjajo zlasti na zdravstvo.

Komentarjev 10
  • privat 08:28 10.december 2013.

    tudi lobisti so prestopili mejo okusa...zakaj pa naj bi mladi plačevali krizne davke ,če so stari prdci vse pokradli?? Raje gremo bogataše za 50 evrov obdavčiti ,saj oni tega nebodo čutili!

  • milek 06:58 12.september 2013.

    Penzionisti so pozabili, da marsikdo v gospodarstvu že nekaj let ni videl regresa. Pa garamo petkrat bolj kot so oni v socializmu. Tovarišica Kožuh hoče vse požreti svoji vnukinji, ki nikoli ne bo imela penzije zaradi njene požrešnosti.

  • Šemefuky 20:17 11.september 2013.

    Se ne strinjam, s predlaganimi rešitvami na plečih upokojencev, to je sramota, da o tem sploh kdo razmišlja. Še bolj sprevrženo pa je to, da nesposobni grgravček s tem pridobiva volilce in se pase na ramenih nesrečnih upokojencev. Kako je ...prikaži več v naši tunguziji mogoče, da trotel, ki za kante za smeti ni znal poskrbeti kot minister, je dober za slovenkega zunanjega ministra. Sprašujem se, če imamo že mentalno ubobožane slovenske politike, ali je potrebno, da par mandatov poslušam mentalno ubobožanega ministra z govorno napako. Tako dajemo vtis, da smo vsi državljani s prirojenimi napakami.