Slovenija
15 ogledov

Ločevanje nas bo stalo

(Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Najpozneje do konca leta bo ločevanje odpadkov obvezno. Občine: odvoz smeti se bo moral podražiti.

"Uvajanje koncepta ločevanja odpadkov že po obstoječi zakonodaji občinam prinaša dodatne stroške, ki jih niso mogle uveljaviti skozi veljavne predpise," je na srečanju s predstavniki ministrstva po poročanju STA povedal Robert Smrdelj, predsednik Združenja občin Slovenije. Ta težava se po njegovih besedah prenaša tudi na nove predlagane predpise. "To pomeni, da se bodo morali stroški občin nujno izkazati tudi v cenah za uporabnike, saj jih občine glede na trenutne finančne razmere ne bodo mogle prenesti."

Ministrstvo je ob predstavitvi štirih podzakonskih aktov, ki urejajo ravnanje s komunalnimi odpadki minuli mesec, zatrdilo, da se cena odvoza smeti oziroma smetarine ne bi smela spremeniti."Če imate vedno podobno količino odpadkov, se odvoz ne bi smel podražiti, saj bo odvedena količina odpadkov ista," je tedaj povedala Barbara Avčin Tržan, generalna direktorica direktorata za okolje. Do konca februarja so cene odvoza odpadkov sicer zamrznjene.

Glavna novost, ki jo uvaja ministrstvo, je obvezno zbiranje odpadne embalaže in hišnih kuhinjskih odpadkov od vrat do vrat, odpadke iz papirja, kovin in umetnih mas pa bodo morale poleg gospodinjstev zbirati tudi javne ustanove in podjetja. Ministrstvo uvaja tudi zajetne kazni za izvajalce, to je občine, ki ne bodo ločevale odpadkov, ki pa bodo lahko z občinskimi odloki kaznovale primarnega ločitelja. Uredbe bi morale po oceni ministrstva zaživeti do pozne jeseni ali do konca letošnjega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.