Slovenija
2902 ogledov

Zmeda! V kateri zabojnik naj odložim?

ločevanje Shutterstock
Označevanje zabojnikov za ločevanje odpadkov ni poenoteno niti na nacionalni ravni, kaj šele v Evropski uniji. Papir boste tako odlagali v modre, rdeče ali rumene zabojnike, odvisno od tega, kje je zabojnik postavljen.

Ali naj papir odložim v moder ali rdeč zabojnik? Kaj pa prazno steklenico, je prava izbira zelen ali bel zabojnik? Pravilen odgovor je, da oboje, odvisno na katerem koncu Slovenije se nahajate. "Predpisujejo nam, koliko slovenske glasbe morajo vrteti radijske postaje, ne morejo pa se poenotiti glede barv komunalnih zabojnikov," pravi ogorčen bralec. "Ko grem na počitnice na drug konec Slovenije, se moram na novo učiti, kam odložiti kakšen odpadek."

PREBERITE ŠE: 

Največ razlik pri papirju in steklu

Barve zabojnikov | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Če ste v Ljubljani, boste steklo odlagali v zabojnik z zelenim pokrovom in papir v zabojnik z modrim pokrovom, v Kopru in Mariboru je steklu namenjena bela, papirju pa rdeča barva, v Kranju pa boste v zabojnik z belim pokrovom odlagali steklo, v zabojnik z modrim pokrovom pa papir. Embalaža je povsod rumena, biološki odpadki so rjavi, zabojnik za preostanek odpadkov pa črn ali siv.

Komunalna podjetja so odlaganje odpadkov obarvala v sedem različnih barv, v črno, rjavo, rumeno, rdečo, modro, belo in zeleno. Na ministrstvu za okolje in prostor, ki ga vodi Irena Majcen, pojasnjujejo, da je ravnanje s komunalnimi odpadki urejeno z uredbo o odpadkih, ki označevanja zabojnikov ne predpisuje. 

"Najmanjši obseg in vsebino ravnanja z ločeno zbranimi frakcijami, ki morata biti zagotovljena v okviru opravljanja javne službe, določa Odredba o ravnanju z ločeno zbranimi frakcijami pri opravljanju javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki," pojasnjujejo na minisrstvu. "Odredba določa minimalni oskrbovalni standard za ločeno zbiranje komunalnih odpadkov, odločitev glede izbire barve zabojnikov za posamezno ločeno frakcijo komunalnih odpadkov pa je prepuščena občini."

Ločevanje odpadkov | Avtor: Komunala Koper Komunala Koper

V Bruslju rumena za papir

Označevanje tudi na ravni Evropske unije ni poenoteno, v Slovenijio se recimo za odpadno embalažo uporabljajo rumeni zabojniki, v Bruslju pa je rumena barva predvidena za papir. 

Ministrstvo za okolje za zdaj sprememb ne načrtuje. "Zbiranje komunalnih odpadkov je v pristojnosti lokalne skupnosti, ministrstvo oskrbovalne standarde pripravlja za leto 2017, zato je o poenotenju preuranjeno govoriti," poudarjajo na MOP

Leta 2012 je MOP sicer pripravil predlog predpisa o komunalnih odpadkih, s katerim so (med drugim) želeli poenotiti tudi barve zabojnikov – z nalepko predpisane barve oz. z zamenjavo z zabojniki predpisane barve ob izteku življenjske dobe zabojnikov, ki so v uporabi. Predpis ni dobil zadostne podpore v postopku javne obravnave, zato ga ministrstvo ni posredovalo v nadaljnji postopek obravnave.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Vesna Dolšak 23:43 28.februar 2016.

    Kaj te dobiš gratis? Kup gnoja?

  • Vesna Dolšak 23:42 28.februar 2016.

    Te jaške so v nekaterih blokih že zaprli, zablokirali, da se v njih ne more več metat smeti. Ker so packoni metali not marele, tepihe in vse, kar jim je bilo odveč v stanovanju. Pa glede na to, da gre ...prikaži več vsak vsaj 1 x na dan ven iz stanovanja, lahko nese smeti v smetarnik oz. v kesone. Če je pa starejša oseba, ki težko gre po stopnicah, ji pa lahko smeti odnese kak sosed, tak da so ti jaški le podpiranje lenobe.

  • Vesna Dolšak 23:40 28.februar 2016.

    Kaj pa je tako zahtevnega v tem, da vržeš papir v enega, plastiko v drugega, steklo v tretjega .... itd. itd.?