Slovenija
33 ogledov

Ločevanje so nagradili

V novem zbirnem centru naj bi na mesec zbrali vsaj deset ton ločenega odpadnega Žurnal24 main
Odpadki. Občina Gorenja vas - Poljane je odprla nov zbirni center v Todražu.

V industrijski coni Todraž so včeraj odprli zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov. Vrednost investicije presega pol milijona evrov.

Izkušeni ločevalci
Gorenja vas - Poljane je bila med prvimi občinami v Sloveniji, ki je pred dvema letoma uvedla ločeno zbiranje odpadkov na domu. “V zadnjih dveh letih smo na tem področju naredili kar veliko,” ocenjuje višja svetovalka za okolje in infrastrukturo pri občinski upravi Kristina Knific.

Za vas smo pripravili posebno prilogo EKOIST. Več v povezavi.

Knifičevo veseli presenetljivo dober odziv krajanov. Lani se je denimo na račun ločevanja količina ostanka odpadkov v primerjavi z letom 2007 znižala za skoraj polovico, nov zbirni center pa naj bi učinkovitost ločevanja še povečal.

Tudi elektronika in gume
V zbirnem centru naj bi na mesec zbrali vsaj deset ton ločenega odpadnega materiala. Ob običajnih frakcijah (papir, železo, steklo, plastika) bodo pobirali tudi odpadno električno in elektronsko opremo ter gume, prej so jih denimo le v sklopu rednega letnega odvoza kosovnih odpadkov.

Ne bo pa frakcije za nevarne odpadke – te bodo pobirali enkrat na leto s premično zbiralnico.

Malo divjih odlagališč
V Občini Gorenja vas - Poljane pretiranih težav z divjimi odlagališči sicer nimajo. V sklopu akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu! so jih nekaj našli in očistili, se pa zagotovo nadejajo, da bo podobnih težav ob zbirnem centru v prihodnje še manj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.