Slovenija
158 ogledov

Ločujete nevarne odpadke?

1/9
Žurnal24 main
Ali baterijo, deodorant, prazno čistilo ponavadi vržete v koš? Če ste odgovorili pritrdilno, potem lahko s takšnim odnosom do nevarnih odpadkov škodite sebi in okolju.

V vsakdanjem življenju nas spremljajo odpadki, za katere sploh ne pomislimo, da so nevarni. Tovrstne nevarne odpadke je potrebno zbirati ločeno. Da bi se nevarni odpadki pravilno ločevali, so na Snagi danes predstavili novo premično zbiralnico nevarnih odpadkov in sortirnico kosovnih odpadkov.

Z novo premično zbiralnico nevarnih odpadkov bodo poleg nevarnih odpadkov zbirali tudi manjšo odpadno električno in elektronsko opremo, ki predstavlja vedno večji delež odpadkov v gospodinjstvih.

Nevarni odpadki v gospodinjstvu
"Med nevarne odpadke spadajo zdravila, kozmetika, čistila, barve, laki, lepila, škropiva, razne kemikalije, spreji, odpadna jedilno in motorno olje, hladilna tekočina, akumulatorji, baterije, " nam pove Vesna Tomše iz podjetja Interseroh.

Če se v gospodinjstvu srečamo z ostanki kemikalij, moramo v zaprti embalaži takšno kemikalijo odnesti na zbirno mesto občinske komunale oziroma tja,  kjer zbirajo ostale odpadke.
Vesna Tomše

Takšni odpadki ne sodijo med mešane komunalne odpadke in tudi ne med odpadno embalažo. Treba jih je oddati na zbirnem centru ali v sklopu akcij po občinah.

Lahko pa izrabljene baterije vrnemo v trgovino, kjer smo jih kupili. Odnesemo jih lahko tudi na katerikoli bencinski servis ali v večji trgovski center. Izrabljeno elektronsko in električno opremo lahko brezplačno oddamo prodajalcu oziroma distributerju, ko kupujemo novo. Tudi pri nakupu novega avtomobilskega akumulatorja lahko starega pustimo v prodajalni.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Nepravilno ločevanje

Nepravilno zbiranje in ločevanje nevarnih odpadkov lahko vpliva na nas in okolje. "Na nas lahko vpliva neposredno in posredno. Neposredno predvsem pri razlitju, v kolikor pride takšna snov v stik s sluznico, kožo, očmi, ena izmed posledic je lahko tudi razdraženost. Posledice so lahko tudi hujše. Druga težava je nepravilno odlaganje takšnih odpadkov, s katerim lahko povzročimo dolgoročno škodo za naše okolje, ker to lahko steče v podtalnico," opozarja Vesna Tomše.

Nevarnih odpadkov:
1. ne smemo odlagati v navadne zabojnike za odpadke,
2. ne smemo odlagati na odlagališča nenevarnih odpadkov in v naravo,
3. ne smemo zlivati v odtok in kanalizacijo.
(Slopak d.o.o.)

Bodite pozorni na oznako na embalaži
Nevarne odpadke prepoznamo po oznaki na embalaži. Izdelki, ki nosijo vsaj enega izmed znakov za nevarnost, so po uporabi nevarni odpadki.

"Na embalaži je po navadi označeno, da se stvar ne sme kuriti, približati ognju. Nevarna čistila so označena z X. Označena je lahko tudi z oznako za strupeno dražilno ali eksplozivno. Na vsaki embalaži je oznaka in za vsak izdelek, preden ga vržemo stran, je dobro, da pogledamo, kako je označen, in se na podlagi oznake nato odločimo, med katere odpadke spada," pove Tomšetova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.