Slovenija
13631 ogledov

To sledi v primeru poslabšanja razmer

Ljubljana Anže Petkovšek Utrip Ljubljane med pandemijo Covid-19.
Kaj bi se moralo zgoditi, da bi prišlo do podaljševanja ukrepov po 11. aprilu? Tako odgovarja vodja strokovne svetovalne skupine Mateja Logar.

"Dogovorjeno je, da se z 12. aprilom ukrepi strogega zaprtja sprostijo ne glede na stanje in se nadaljuje s semaforjem. Stojimo za tem, da je določen datum začetka in konca. Ne pričakujte podaljševanja stanja," je na vprašanje pod kakšnimi pogoji bi po 11. aprilu prišlo do podaljševanja ukrepov v Odmevih TV Slovenija odgovorila vodja strokovne svetovalne skupine Mateja Logar. 

Logarjeva je poudarila, da v času zaprtja države stroka ne pričakuje bistvenega zmanjšanja okužb. "Cilj je, da se število okužb ne poveča in da lahko z ukrepi v veljavi začnemo po krivulji lesti navzdol," je pojasnila. "Takšne so projekcije glede na statistične modele, seveda če jih bomo upoštevali."

Omejitve v trgovini zaradi covid-19 Kaj morate vedeti Slovenija Vse omejitve "lockdowna" na enem mestu

Še enkrat je ponovila poziv gospodarstvu, da omeji delo na delovnem mestu povsod, kjer je to mogoče. "Zaželeno bi bilo, da, vsaj kdor ni v neposredni proizvodnji, dela od doma," je dejala. Večina podjetij ustavitve proizvodnje ne načrtuje, bodo pa še naprej izvajali ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi. 

Na vprašanje, zakaj še ni prišlo do spremembe pri cepljenju in se še ni začelo cepljenje starejših od 65 let s cepivom AstraZenece, je Logarjeva dejala, da strokovna skupina posebnih zadržkov glede tega nima. "Mislim, da bolj čakamo na spremembo, ki se uvede s 1. aprilom, ko se posodobi strategija cepljenja," je dejala. 

Datum zaprtja ni bil izbran naključno

V oddaji 24UR ZVEČER na POP TV je povedala, da datum ni bil izbran naključno, ampak so upoštevali, da sta v času zaprtja dva vikenda in praznik, da bo vpliv na gospodarstvo čim manjši. 

Zatrdila je, da se zaprtje države ne bo podaljševalo, ampak se bodo ukrepi sprejemali glede na epidemiološko stanje in semafor. 
Strokovna skupina pričakuje, da se bo v tem času ustavila eksponentna rast okužb, ne pričakuje pa zmanjšanja. "Seveda se zavedamo, da je po koncu ukrepov možno, da bo prišlo do ponovnega prehodnega blagega zvišanja, ki pa bo nižje, kot če ukrepov ne bi sprejeli." Opozorila je, da je glavni omejujoči dejavnik število postelj v intenzivnih terapijah. "In če tukaj pogrnemo, bomo imeli stanje, kot je bilo lansko leto v Bergamu."

Ukrepi bodo delovali le, če jih bomo upoštevali. Glede mask na prostem je Logarjeva povedala, da so potrebne, ko smo v urbanih središčih, ko smo sami v naravi, pa ne. 

Zaposleni naj bi v tem času v čimvečji meri delali od doma oziroma koristili letni dopust. Apelirala je na delodajalce, da delavce, v kolikor je le mogoče, če ne delajo neposredno v proizvodnji, napotijo na delo od doma. Tisti, ki bodo še hodili na delo, bodo morali imeti potrdilo o nepogrešljivosti.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 9
  • Ender3 11:52 30.marec 2021.

    Vse kalkulacije z ukrepi strokovno-politične stroke ne bodo obrodile sadov, ker je njihova nekredibilnost in neodgovornost presegla vse meje. Nimajo več ne podpore, ne zaupanja ! Ljudi se ne da več, ne manipulirat, ne motivirat. Čimprej na predčasne volitve, da ...prikaži več se znebimo diletantov in kriminalcev.

  • Avatar crusader666
    crusader666 09:42 30.marec 2021.

    Kdo ti pa še verjame, tistih 20 %? polpismenih ljubiteljev twitota in njegove plenilske horde, ostali smo pa že zdevnaj spregledali v čem je poanta tegale bacilčka! Spizdi gravža lažniva!

  • Taja 08:52 30.marec 2021.

    Logarjeva, I can't fix stupid but I can sedate it, grozi z Bergamom. Je tak neumna ali pokvarjena?