Slovenija
9211 ogledov

Logarjeva sporočila odlično novico

Mateja Logar, infektologinja
1/3
Vlada RS Mateja Logar, infektologinja
Od danes dalje je Slovenija tudi na evropskem semaforju obarvana oranžno.

Minister za zdravje Janez Poklukar je že konec prejšnjega tedna na vladni novinarski konferenci povedal, da ugodnejša epidemiološka slika pomeni tudi prehod v t. i. oranžno fazo po lestvici Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je spomnila, da je epidemiološka situacija v primerjavi z lanskim koncem epidemije drugačna.

Izpostavila je veliko število cepljenih in prebolevnikov, ki so zdaj zaščiteni. Kljub temu opozarja, da je virus še vedno med nami, zato tudi po koncu epidemije v veljavi ostajajo določeni ukrepi.

Vlada na Brdu pri Kranju, Mateja Logar | Avtor: Vlada RS Vlada na Brdu pri Kranju, Mateja Logar Vlada RS

Ker želijo zagotoviti varna druženja, po koncu epidemije s podlago zakona o nalezljivih boleznih v veljavi ostaja sistem "preboleli, cepljeni in testirani".

Poleg tega veljajo tudi omejitve na 10 kvadratnih metrov pri izvajanju dejavnosti, nošenje mask v zaprtih javnih prostorih in omejitev 75-odstotne zasedenosti sedišč na prireditvah. Medtem pa se s koncem epidemije v gostinskih lokalih umika omejitev, da so lahko pri mizi štiri odrasle osebe in otroci.

Na ministrstvu za notranje zadeve pa so za STA pojasnili, da o morebitnem podaljšanju epidemioloških ukrepov tedensko odloča vlada. Do 20. junija v veljavi ostajata odloka o začasni prepovedi zbiranja in o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo.

Po skoraj osmih mesecih je bil zadnji dan epidemije covida-19 v torek.

Vlada je epidemijo sicer prvič razglasila 12. marca lani, končala pa jo je 31. maja s simboličnim preletom letal.

Komentarjev 26
  • Ender3 13:57 17.junij 2021.

    Zanimivo, tujina se vedno manj ukvarja s krizno tematiko, ker imajo v ospredju bolj aktualne teme, nam pa vstrajno vsiljujejo epid.stanje in sliko. Sedaj je, več kot očitno, da gre za organizirano medijsko propagando trenutne interesne politike. Nedopustno, sramotno pa ...prikaži več je, da stroka /posamezniki /sodeluje v tej propagandi.

  • eminenca 13:35 17.junij 2021.

    logqarjeva bi lahko postala miss slovenistana, krek božiček pa njen partner

  • JZekspert 12:44 17.junij 2021.

    Betonček, nimaš pojma, a kapiraš? Za viruse, tudi gripe imamo že vsa desetletja precej neuspešna cepiva, kot za marsikateri drugi virus, tudi Hiv... in zdaj se je zgodil pravcati čudež, v pol leta smo dobili 5 oz. več izjemno varnih, ...prikaži več učinkovitih in kakovostnih cepiv, muahahaha, kdor to verjame, je trčen. Itak tečejo klinične študije tretje faze do leta 2023, šele takrat se bo videla varnost in učinkovitost...kako to dopovedati resničnemu betonelliju, zate je original Bandelli pojem inteligence..