Slovenija
2698 ogledov

Župan se je prebivalcem zaradi smradu opravičil

Novice: Župan se je prebivalcem zaradi smradu opravičil - Logatec Profimedia
Prebivalce Logatca moti smrad iz sušilnice blata. Zaradi smradu se jim je župan že opravičil, strinja se tudi z njihovimi zahtevami.

Ob čistilni napravi v Logatcu je lani poskusno delovanje začela sušilnica komunalnega blata. Vendar so jo morali zaradi smradu, ki se je širil v okolici, že zaustaviti. V Logatcu so v ta namen ustanovili tudi civilno iniciativo, ki od občine in Komunalnega podjetja Logatec zahteva, da sušilnico premaknejo na drugo lokacijo.

Čistilna naprava v Logatcu deluje sredi naselja, sušilnica blata pa je postavljena ob njej. Ob začetku delovanja je delovala normalno, to je bilo tudi v zimskem času, kasneje pa zaradi nepravilnega delovanja začela smrdeti. Okoliškim prebivalcem je smrad nižal kvaliteto življenja, zato so nanj začeli opozarjati, logaški župan Berto Menard pa je sušilnico blata ukazal ustaviti.

Domačini za trajno, ne pa začasno ustavitev

V četrtek so se na sestanku znova srečali predstavniki civilne iniciative, okoliških prebivalcev, občine in Komunalnega podjetja Logatec ter razpravljali o nadaljnjih korakih.

"Za krajane sprejemljive rešitve so, da se sušilnico blata trajno in ne začasno ustavi, da se sušilnico blata odstrani iz urbanega okolja ali se blato odvaža na obdelavo drugam in se začne s postopki, da se tudi čistilno napravo premesti iz urbanega okolja na drugo, bolj sprejemljivo lokacijo," je povedal vodja civilne iniciative Klemen Nagode.

S temi zahtevami se strinja tudi Menard. Za STA je povedal, da mora občina poskrbeti za to, da se okoliškim prebivalcem krati pravice do čistega okolja oz. okolja brez smradu. "S sušilnico blata smo jim to porušili, za kar se jim tudi opravičujem. Strinjam se tudi z zahtevami, ki so jih postavili na tem zboru," je dejal župan.

Izpostavil je, da je sušilnica blata začasno ustavljena in da je podjetje, ki jo je prodalo in postavilo, že obveščeno o nepravilnostih in pozvano k odpravi napak. "Želimo si in k temu smo dobavitelja že pozvali, da to na nek način uredi, mogoče preseli na drugo lokacijo, ali pa nam vrne denar in sušilnico odpelje. Vendar pa je morala sušilnica toliko časa delovati, da smo dobili vse parametre in s tem dokaze za to, da nekaj ne deluje prav," je še povedal Menard.

V sušilnici blata naj bi po načrtih letno posušili okoli 200 ton blata, kar bi pomenilo bistveno zmanjšanje količin in predvsem teže te odpadne snovi, saj so prej letno pridelali nekje 600 ton blata.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.