Slovenija
50 ogledov

Logotipa EU in Euro kot dvojčka

Podobnost slovenskega logotipa in logotipa za EURO 2008 so med prvimi komentiral Žurnal24 main
Bliža se slovensko predsedovanje Evropski uniji. Zadnje čase buri duhove logotip slovenskega predsedovanja Evropski uniji, ki je zelo podoben logotipu za Evropsko nogometno prvenstvo 2008.

Slovenija bo med predsedovanjem EU organizirala okoli 160 dogodkov na različnih ravneh. Že takoj po novem letu se bo slovenska vlada srečala s celotno Evropsko komisijo.

Uradna srečanja ministrov držav članic EU bodo sicer večinoma v Bruslju in Luksemburgu. Tudi marčevsko in junijsko srečanje vseh vodij držav članic EU bosta v Bruslju. Sloveniji preostane organizacija 11 neuradnih srečanj, dveh ministrskih konferenc in več konferenc na podministrski ravni. Prvi se bodo pri nas zbrali ministri za pravosodje in notranje zadeve. Serijo neuradnih ministrskih srečanj pa bodo zaključili ministri za kmetijstvo.

 
 

Nepričakovani zapleti med predsedovanjem EU niso izključeni. Na to opozarja nenavadna podobnost med logotipoma predsedovanja in evropskega prvenstva v nogometu. Bodo organizatorji nogometnega spektakla sprožili spor zaradi zaščite intelektualne lastnine? Podobnost pa zastavlja tudi vprašanje, ali je treba grafični lik Triglava mednarodno zaščititi. Lahko izgubimo ekskluzivo pri obrisu Triglava tako kot pri lipicancih?

Borut Hočevar

 
Hkrati 500 delegatov
Kot najbolj množičen obisk pa Anže Logar z urada za komuniciranje omenja plenarno skupščino afriško-karibskih pacifiških držav. Srečalo naj bi se namreč več kot 500 delegatov. Logistično bo zahtevno še srečanje vlade s političnim vrhom Evropskega parlamenta, srečanje vlade s kolegijem komisarjev Evropske komisije in vrh EU-ZDA. Večina udeležencev bo nastanjena v Ljubljani in na Bledu. Stroške prenočitev bo za vodjo delegacije in dva člana krila Slovenija kot predsedujoča EU, preostali člani delegacij pa si stroške krijejo sami.

Konec tedna, mesec pred predsedovanjem, je bil predstavljen logotip predsedovanja, ki je zelo podoben tistemu za evropsko nogometno prvenstvo. Tudi zunanji minister Dimitrij Rupel nad njim ni navdušen: "Znak sem prvič videl, ko je bil že narejen. Tudi če bi imel drugačno mnenje, ne bi nič pomagalo."

Veliko Ruplu, malo Sovi
V proračunih 2007 in 2008 so stroški za predsedovanje EU, ki skupaj znašajo dobrih 63 milijonov evrov, razdrobljeni na skoraj 40 postavk po različnih ministrstvih in organih. Največji proračun ima zunanje ministrstvo dobrih 18 milijonov evrov, najmanjšega pa Sova (dobrih 12 tisoč evrov). Predsedovanje bi utegnili izkoristiti tudi hotelirji in gostinci, a po besedah Boštjana Vasleta iz Umarja ni pričakovati, da bi to dodatno spodbudilo dvig cen in s tem vplivalo na inflacijo.

Komentarji o logotipu
Kmalu po predstavitvi logotipa slovenskega predsedovanja Evropski uniji so se pojavili tako pomisleki o njem kot pohvale. Komentarji na spletnih forumih in komentarji ob spletnih člankih so tudi komični:

Kot povožena rumena žaba pod Triglavom ... (janez99, E-Delo)

Končno en dober simbol! (Menfreya, Rtvslo.si)

Baje je logo najprej nameravala uporabiti Kolinska na novi embalaži gorčice. (Acid, 24ur.com)

A res nismo Slovenci sposobni narediti logotipa z enostavno simboliko? (DarthRevan, 24ur.com)

Poleg vsega sem opazil, da ima enak osnutek kot logotip za Euro 2008. (Robert, E-Delo)

Še naslov je pronicljiv: V simbolu združena. (branka22, MMC, Rtvslo.si)

O tem, kateri logotip se vam zdi lepši, lahko glasujete v anketi na http://www.zurnal24.si/cms/home/index.html .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.