Slovenija
3 ogledov

Lokalci ga ne ganejo

V Kranju na leto opravijo 1.500 malih in tisoč velikih operativnih posegov. (Fot Žurnal24 main
Kranjska 
porodnišnica. Podpora za ohranitev na Facebooku. Izrekajo jo tudi župani. Minister odločitev prepušča stroki.

Kranj. Ohranimo kranjsko porodnišnico je naslov pobude, ki v teh dneh prejema množične odzive na socialnem omrežju Facebook. V podporo porodnišnici bodo po navedbah Mohorja Bogataja stopili tudi okoliški župani.

Odzivi na Facebooku
Pozitivni. “Kranjska porodnišnica mora ostati! / Kako bo ob popadkih do Jesenic ali Ljubljane prišla porodnica z Jezerskega, nekje iz hribov v Poljanski ali Selški dolini?/ Kranjske porodnišnice ne damo. Pika!!! / Imam lepe spomine. Če bom še kdaj rodila, hočem, da je to v Kranju,” so nekateri od številnih odzivov.

So pa tudi nasprotni. Negativni. “Zaradi mene jo lahko zaprejo,” denimo piše zaradi neprijetnih izkušenj ene od bralk.

Skupina Ohranimo kranjsko porodnišnico je bila na Facebooku ustanovljena zadnje dni novembra, svojo podporo pa ji je v štirih dneh izrazilo že krepko prek tisoč obiskovalcev. “Oba otroka sem rodila v Kranju. Obakrat je bilo kritično in oba so rešili,” pravi Vesna Sitar, ustanoviteljica skupine.

Cerkvenik Škafarjeva miri
“O ukinitvi kranjske bolnišnice za ginekologijo in porodništvo ni bil sprejet noben sklep,” duhove miri direktorica porodnišnice Andreja Cerkvenik Škafar. Za komentar pobude na Facebooku nam je ni uspelo priklicati.

Sicer pa poskuša Sitarjeva pred porodnišnico organizirati zborovanje, “da pokažemo nestrinjanje in podpišemo peticijo”, pravi. Odziv na Facebooku je presegel njena pričakovanja, zato se je ohrabrena z javnim mnenjem poskušala srečati tudi z županom Mohorjem Bogatajem, vendar ni bila uspešna.

Bogataj zbira podporo
Bogataj je na včerajšnji novinarski konferenci priznal, da vsak dan bere pošto ogorčenih občanov, ki zaprtju kranjske bolnišnice nasprotujejo. Pravi, da je na verjetne množične negativne odzive opozoril tudi ministra za zdravje Dorijana Marušiča in da namerava s kolegi župani sosednjih občin napisati uradno protestno pismo.

Kaj pravi minister
Marušič je sicer medtem že odgovoril, da lokalni pritiski na racionalizacijo na tem področju ne bodo vplivali.

Nikoli ne veš. Stara sem 34 let, časa za še kakšnega otroka je več kot dovolj. Zagotovo bi si ga želela roditi v Kranju.
Vesna Sitar, avtorica pobude na Facebooku

Odločitev o oblikovanju mreže porodnišnic bo prepustil stroki, “po tem bomo preračunali, ali je to vzdržno ali ne”, je dejal, hkrati pa ocenil, da si Slovenija v prihodnje tako organizirane službe ne more več privoščiti.

Po zagotovilih Cerkvenik Škafarjeve kranjska porodnišnica zadnjih pet let posluje pozitivno. Letos načrtujejo več kot 1.600 porodov, pogoj za obstoj pa naj bi bil sicer tisoč porodov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.