Slovenija
15 ogledov

Lokalci o mačehi državi

(Foto: Jerca Božič Kranjec) Žurnal24 main
Država – turizem pomembna gospodarska panoga. Lokalni ponudniki – država je mačeha.

"Stanje v slovenskem turizmu je stabilno," pravi direktor Direktorata za turizem Marjan Hribar pred današnjim posvetom o stanju, problemih in nalogah domačega turizma. Pred sezono so na direktoratu optimistični: v prvih treh mesecih leta so slovenski turistični delavci ustvarili za tri odstotke več nočitev kot lani, kar ocenjujejo kot "dobro popotnico pred sezono".

Lani sezono rešil domači gost. "Lani smo zabeležili za 6 odstotkov več nočitev domačega gosta, torej se lahko strinjam, da je sezono rešil domači gost," pravi Hribar in dodaja, da je bilo podobno tudi v ostalih evropskih državah, kjer so gostje ostajali bolj doma. Glede tujcev se je najbolj zmanjšal prihod gostov z britanskega otoka, ki so pri nas ustvarili za četrtino manj nočitev kot v letu pred tem.

 

Mačehovska država?
Hribar pred posvetom izpostavi, da vlada opredeljuje turizem kot enega najpomembnejših gospodarskih sektorjev, enega najbolj perspektivnih. "Danes bomo predstavili nabor ukrepov in vse naloge, ki so še pred nami. Ene so v pristojnosti ministrstva za gospodarstvo, druge pa v domeni drugih ministrstev in doslej v smislu povečevanja konkurenčnosti turizma še niso optimalna."

Ravno premajhno sodelovanje ostalih resorjev pa izpostavljajo lokalni ponudniki turističnih storitev. Ta konec tedna je bila ena večjih turističnih prireditev pri nas cvičkarija v Novem mestu. Na Dolenjskem, v Beli krajini in Obsotelju si prizadevajo za oživitev zidaniškega turizma, ki ga je direktorat za turizem sicer podprl in za to namenil 30 tisoč evrov, vendar so na lokalni ravni do države kljub temu precej kritični.

"Država ne naredi dovolj," poudarja Ivo Kuljaj, direktor novomeškega Zavoda za turizem. "Če so že dali nekaj denarja za organizacijo in promocijo zidaniškega turizma, vsekakor niso naredili nič za ureditev infrastrukture," je kritičen Kuljaj. Opozarja, da niti en zakon o prostorskem načrtu ne opredeljuje zidanic, ki jih je na tem območju okrog 10 tisoč.

Hribar odločno odgovarja, da ne direktorat ne ministrstvo za gospodarstvo ne bosta reševala črnih gradenj. "Če je imel kdo takšne utvare, tega ne bo," poudarja, hkrati pa doda, da si direktorat vendarle že prizadeva tako za dopolnitev ponudbe zidaniškega turizma kot na ostalih področjih, kjer ni optimalnega sodelovanja z ostalimi ministrstvi, torej v tem primeru z ministrstvom za okolje in prostor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.