Slovenija
981 ogledov

Novogoričani in Ptujčani še brez župana

Gregor Macedoni Jerca Božič Kranjec
Po do zdaj znanih rezultatih so volivci v Novem mestu in Velenju podprli dosedanja župana.

V Novem mestu so volivci podprli dosedanjega župana Gregorja Macedonija. "Jaz sem res vesel tega rezultata," je dejal Macedoni zadovoljen, da so volivci izbrali nadaljnjo pot razvoja Novega mesta in potrdili, da so v zadnjih štirih letih dobro delali.

Macedoni, ki je kandidiral kot neodvisni kandidat s podporo strank SLS, SDS, DeSUS in NSi, je o podpori, ki so mu jo izkazale omenjene politične stranke, dejal, da gre za podporo njegovemu minulemu delu.

Ob ponovni izvolitvi napoveduje, da se bodo številni projekti v Novem mestu nadaljevali in da še naprej sledijo viziji, da je Novo mesto mesto, kjer se najbolje živi. Za svoj prvi mandat je sam ocenil, da je opravil devet desetin obljubljenega ob potegovanju zanj in da je uspešno zagnal razvojni cikel občine. Njegov prvi mandat so zaznamovale številne naložbe, več pa jih je tudi prevzel od predhodne županske garniture. Kot pravi, je njegova ekipa predvolilne obljube na glavnih točkah glede zagotovitve kakovostne pitne vode, okrepitve pridobivanja evropskih sredstev in racionalizacije občinske uprave izvedla že do polovice mandata. 

Na drugo mesto se je uvrstil kandidat GAS Jože Kobe. Kobe se je na izid volitev odzval z besedami, da so se "volivci odločili tako, kot so se, in volivci imajo vedno prav". Predvolilno kampanjo je ocenil za korektno. V oceni Macedonijevega prvega županskega mandata pa je Kobe dejal, da bi se "dalo v tem narediti več".

Kontiču že tretji mandat

Tudi v Velenju je slavil dosedanji župan Bojan Kontič, ki je osvojil že tretji mandat. Kontič je pričakoval zmago v prvem krogu. "Veter ostaja tak, kot je. Očitno ljudem to ustreza," je dejal župan, ki je že napovedal nove projekte, ki jih namerava uresničiti. Odzval se je tudi na očitke o samovoljnem vodenju občinskega sveta in dejal, da lahko pričakujejo sodelovanje skladno s poslovnikom. 

V Celju vse kaže, da bo že šesti mandat zapored župan Bojan Šrot. "Rezultat bo mogoče malce slabši, kot smo ga vajeni, glede na to, da je bilo kar sedem kandidatov, kar je največ doslej, sem izjemno zadovoljen z rezultatom," je dejal Šrot. Sam več mandatov vidi kot prednost, saj pri županovanju izkušnje štejejo. Zagotovil pa je, da ima energije in načrtov še za dva mandata.

Morali bodo v drugi krog

Volivci v Slovenj Gradcu pa se bodo volivci morali podati na volišča spet čez štirinajst dni. V drugem krogu se bosta pomerila Tilen Klugler in Andrej Čas. Klugler se je zahvalil volivcem, ki so prepoznali dober program. "Veselim se, da bomo lahko v drugem krogu podrobneje predstavili program in prepričali volivce," je dejal poln optimizma. 

Njegov protikandidat, sedanju župan, Andrej Čas pričakuje, da bo drugi krog prinesel bolj vsebinska soočanja. Po njegovih besedah so do zdaj v kampanji prevladovala zavajanja in afere. V nadaljevanju pričakuje, da bo kampanja poštena in na osnovi argumentov, številk in programov. 

Na Ptuju bodo v drugem krogu volivci glasove lahko oddali bodisi Nuški Gajšek bodisi Štefanu Čelanu. Nuška Gajšek je napovedala, da bodo nadaljevali s pozitivno kampanjo, dali na mizo programe in videli, v katero smer bodo po 2. decembru peljali Ptuj. Čelan, ki je že bil župan na Ptuju, se je zahvalil volivcem, ki so mu zaupali glas. Tudi če mu v drugem krogu ne uspe, ne bo razočaran, saj je prepričan, da bosta s protikandidatko v mestnem svetu lahko dobro sodelovala. 

Drugi krog bo tudi v Novi Gorici, kjer bo sedanjemu županu Mateju Arčonu stal nasproti Klemen Miklavčič. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.