Slovenija
48 ogledov

Lokalne volitve so velik biznis

slovenija 16.04.13. ponarejeni bankovci, evro, denar, foto: Shutterstock Shutterstock
Kandidatom za županski položaj, ki se na novomeški televiziji Vaš kanal udeležijo predvolilnega soočenja, izstavijo račun v znesku 400 evrov. To se jim zdi najmanj etično sporno, medtem ko direktorica in odgovorna urednica vztraja, da ne gre za plačevanje udeležbe na soočenju, pač pa za delno poplačilo stroškov, ki pri tem nastanejo.

Vaš kanal je novomeška regionalna televizija družbe Televizija Novo mesto d.o.o. Tako kot vsi ostali mediji tudi ta skrbi za obveščenost svoje publike pred prihajajočimi lokalnimi volitvami - s to posebnostjo, da za soočenja udeležencem kandidatom izstavi račun.

Med drugim so pripravili tudi soočenje kandidatov za brežiškega župana, kjer kandidira pet kandidatov; debate v studiu so se udeležili štirje, ne pa Peter Dirnbek, kandidat Iniciative za demokratični socializem, ene izmed strank Koalicije Združena levica. "Soočenja se nisem udeležil zaradi denarja. Tega si preprosto ne morem privoščiti. Očitno je demokracija samo za tiste, ki si jo lahko privoščijo," meni Dirnbek.

Po naših informacijah se za soočenje, ker se jim zdi plačevanje za povsem uredniško vsebino neetično, niso odločili kandidati za krškega župana. "Tudi v Brežicah so v preteklosti zadevo bojkotirali. Osebno sem tudi zaradi tega kontaktiral medijskega inšpektorja, kjer pa so mi pojasnili, da se ukvarjajo še s kršitvami iz zadnjih volitev. Torej sezona lova je na lokalnih volitvah povsem odprta," še dodaja Dirnbek. Na novomeški televiziji so mu ob vabilu na soočenje pojasnili, da bo  moral prispevati 330 evrov neto, bruto torej 400 evrov, saj davka na dodano vrednost stranke ne dobijo vrnjenega.

Gre za poplačilo stroškov!

Kandidati za župana so s strani televizije Novo mesto pred volilno kampanjo dobili ponudbo za soočenje, v kateri med drugim piše: "Dejstvo je, da so prav televizijska soočenja med najodmevnejšimi aduti volilne kampanje. Zato izkoristite možnost, ki vam jo ponuja oddaja "Soočenje" Na Vašem kanalu. Predplačilo za udeležbo znaša 330 evrov neto." V ponudbi še pojasnijo, da je možnost vpisa v seznam 100 odstotkov predplačila.

Direktorica Televizije Novo mesto in odgovorna urednica Vašega kanala Irena Vide vztraja in poudarja, da udeležbe na soočenju županskih kandidatov ne zaračunavajo. "Jih pa na željo številnih gledalcev iz JV regije organiziramo in skladno z uredniško politiko regionalnega televizijskega programa Vaš kanal tudi izvajamo. Vsem kandidatom je bilo jasno predočeno, da je treba za udeležbo na soočenju participirati del stroškov, ki so predpogoj za samo izvedbo oddaje."

Nekateri izmed kandidatov, ki se soočenja niso udeležili, izpostavljajo, da Vaš kanal med drugim za izvedbo svojih programskih vsebin dobiva državni denar in to 67 tisoč evrov. "Res je, vendar letos je naša televizija na razpisu lahko kandidirala le z enim projektom. Za projekt Novice, torej dnevno-informativno oddajo, smo res prejeli 67 tisoč evrov, vendar to je zgolj 40 odstotkov prijavljenega projekta, ostali denar za dnevne novice pa moramo zagotavljati sami iz pridobljenih sredstev na trgu," pojasnjuje Videtova.

gibanje VLV | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Dodaja, da so v Novicah kampanjo spremljali, tako kot jo na državni ravni spremlja RTV Slovenija. "Skratka v tem pogledu je regionalni televizijski program identičen nacionalnemu, le da se odvija na lokalni in regionalni ravni. Vendar program televizije Vaš kanal ni sofinanciran ne iz naročnine ne iz RTV prispevka niti ne iz koncesije, ki naj bi mu bila za delovanje takega programa namenjena," še poudarja Videtova.

Dodaja še, da denar, ki ga za svoje vsebine Vaš kanal prejema iz občinskih proračunov, ni namenjen za soočenja, pač pa je delno sofinanciran projekt "Regijski obzornik", ki pa po njenih besedah nikakor ni politično obarvan.

Problem družbe

Enega izmed predvolilnih soočenj se je udeležil tudi kandidat za novomeškega župana Uroš Lubej iz stranke Solidarnost. "Mislim, da zaračunavanj soočenj ne bi smelo biti. S tem onemogočajo enakopravno udeležbo kandidatov na lokalnih volitvah," pravi. Dodaja, da so soočenja sicer korektna, v smislu, da niso pristranska, ne načenjajo pa kredibilnosti kandidatov. "Na soočenjih so "prijazni" do udeležencev, neprijetnih vprašanj do kogarkoli ni."

Dodaja, da Vaš kanal dela tudi pogovorne oddaje s posameznimi kandidati, ki so ravno tako plačljive. "Tu smo pa sploh hendikepirani, saj je takšna oddaja za kako tretjino kandidatov povsem nedosegljiva. Odvisno od minutaže, takšne oddaje stanejo od 500 evrov naprej."

Lubej sicer ne izpostavlja le televizije Vaš kanal. "Na splošno je problem dostopa do javnosti na lokalnih volitvah. Tudi na radijskih postajah je podobno. Lokalni radiji v Novem mestu ne poročajo o lokalnih volitvah oziroma te pokrivajo le na ta način, da si kandidati kupijo oddajo oziroma oglas." Cena 10-minutne oddaje na novomeškem Radiu Sraka je 260 evrov, 30-minutne pa 390 evrov.

Lokalne volitve so torej velik biznis za medije. "Kot kandidatu se mi na nek način zdi, da sem izsiljevan. Sitsnejo nas v kot, saj medije potrebujemo za to, da se predstavimo, izbire nimamo. Da bi se kdo odrekel soočenju, bi bilo seveda konec kampanje," pravi Lubej in dodaja, da so to pač volitve, ki se jih kupi. Ne obtožuje medijev, meni da je to problem družbe. "V proračunu bi morali nameniti denar za zagotavljanje minimalne obveščenosti volilcev."

Komentarjev 4
  • mph 19:40 03.oktober 2014.

    Predvidevam, da stranki najbolj znanega politika-zapornika to ni problem, SMC tudi poka od denarja po šivih glede na elito v njej, ... pa še za katere bi se našlo, nekatere stranke pa zbirajo prostovoljne prispevke, da lahko sploh plakate izdelajo. ...prikaži več Drugače pa se strinjam.

  • wester62 19:28 03.oktober 2014.

    sramota. ko eni nimajo kaj za jesti in to zaradi takih kot so ti kandidati in še drugih, pa se ti seronje zajebavajo z narodom ,z takimi nezasluženimi zaslužki. vse te zadeve morajo biti brezplačne in pika. zares je čas ...prikaži več da se jih vse nažene in tudi onih v parlamentu. barabe

  • tomaz 13:10 03.oktober 2014.

    Novinarji pa res najdete temo...vsaka TV hiša mora imeti v skaldu z zakonom objavljena pravila oglaševanja in cenik storitev. V samem pravilniku je določeno, koliko ima posamezni kansdidat brezplačnega prostora za splošno informiranost in koliko je tistega dodatnega plačljivega oglaševanja. ...prikaži večja. Kandidat ima predvidena sredstva za ta namen in pravilno je, da se stroški neke storitve tudi pokrijejo. Vedeti morate, da lokalne in regionalne TV hiše niso financirane iz proračuna in da morajo s prodajo svojih storitev pokrivati kompletno produkcijo in s tem tudi preživeti.