Slovenija
17 ogledov

Lokomotiva iz reke danes

Pri dvigu vagona in lokomotive so si v SŽ pomagali s tirnim dvigalom, ki se je v Žurnal24 main
Iztirjenje vlaka. Okoljevarstvenik zaradi izliva nafte odsvetuje uživanje rib.

Ljubljana. “Če dva tisoč litrov goriva steče v vodo, to ni malo. Še vedno so bile posledice, predvsem za ribe in preostalo življenje v vodi. Druga posledica pa je vsekakor onesnažena podtalnica,” pravi Karel Lipič, predsednik Zveza ekoloških gibanj Slovenije.

Tako velik izliv goriva se bo po Lipičevih besedah zagotovo poznal najmanj v dolžini nekaj kilometrov vodotoka. Dodal je, da se naftni derivati razkrajajo počasi oziroma se bolj razredčijo in tečejo z vodnim tokom ter se nekje nalagajo. “Večje onesnaženje bo tam, kjer je prišlo do izliva. Nižje pa bo manjše, ker bo prišlo do večjega vodotoka,” opozarja. Posledice bodo nosile tudi ribe, ki bodo preživele. “Takšnih rib ni zdravo ne jesti ne loviti,” je povedal.

Proga Zalog-Laze. Vlak je iztiril na območju ranžirne postaje Zalog, sicer v neposredni bližini glavne proge, vendar ne na njej. Po nepoškodovani progi Zalog-Laze pa je železniški promet ves čas potekal nemoteno.

SŽ: Izteklo do tisoč litrov
V Slovenskih železnicah (SŽ) so sicer včeraj zatrdili, da je v iztirjenju lokomotive in vagonov na železniški progi med Zalogom in Lazami v Ljubljanico izteklo do tisoč litrov nafte. Potem ko so za lažje odstranjevanje vagona in lokomotive na obrežje Ljubljanice postavili dodatnih 15 metrov slepega tira, so včeraj že odstranili iztirjeni vagon. Po napovedih Igorja Hribarja iz SŽ bodo danes po opravljeni preiskavi začeli dvigovati še lokomotivo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 


Ta je popolnoma uničena, vagona pa bosta morala na popravilo. Stroški še niso znani, skupaj s škodo na infrastrukturi pa bi naj znašali okrog pol milijona evrov. Prav tako še ni znan vzrok iztirjenja, saj tudi preiskava še poteka.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.