Slovenija
11 ogledov

Loterija na zavodu

Letos bo lahko prek javnih del delalo največ 2.600 brezposelnih, kar je za pribl Žurnal24 main
Javna dela. Zavod za zaposlovanje izvajalce izbiral z žrebom. Bralec: Z žrebom naj izbirajo direktorje.

Žrebanje. Zavod za zaposlovanje se je odločil izvajalce javnih del izbrati z žrebom, kar je nemoralno, meni bralec. “Kako je možno, da se gre javna institucija loterijo?” se sprašuje in se tako, kot pravi, “igra z usodami ljudi, ki so vključeni v javna dela”.

Na zavodu so potrdili, da so izvedli žrebanje, in sicer med prijavljenimi v območnih enotah Kranj, Koper in Novo mesto. Omenjeni izvajalci so na razpisu namreč dosegli enako število točk. Z žrebom, ki je bil javen, je zavod odločil o 67 vlogah; vseh odobrenih je bilo 897 vlog od 2.478 prijavljenih.

Zavrnitev jih boli
Mnoge organizacije, ki izvajajo javna dela, bodo morale zaradi takega ravnanja zavoda krčiti programe, ali jih celo opustiti, je prepričan bralec. Pri tem poudarja, da bi zavrnitev bolela precej manj, če bi zavod vloge zavrnil po strokovnih merilih in ne z žrebom. “Ali lahko pričakujemo, da bodo v bodoče tudi direktorje območnih služb zavoda izbirali z žrebom?” še hudomušno pripomni naš vir.

Rez med delavci
Decembra je bilo pri 1.149 izvajalcih v javna dela vključenih 3.735 brezposelnih, letos pa bo število precej manjše, saj se načrtuje le okrog 2.600 udeležencev. Država je za letošnja javna dela namreč namenila le 16,9 milijona evrov, medtem ko jih je bilo še lani na voljo 37,2 milijona.

Koliko ljudi bo zaradi klestenja proračuna za javna dela izgubilo delo in se bodo prijavili nazaj med brezposelne, na zavodu niso znali natančno oceniti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.