Slovenija
41 ogledov

Lov na črne frizerke predrag

Frizer Žurnal24 main
Delo na črno. Inšpektorja na dom ne bo, preganjanje fuša se ne izplača.

Tržni inšpektorat je lani prejel 322 prijav dela na črno, vendar tega, koliko je bilo kršitev v stanovanjih, ne vedo. Posebne evidence o tem, kje se opravlja delo na črno, namreč, kot pravijo, ne vodijo.

Kam lahko prijavite
Delo na črno. Prijavite ga lahko: 1) tržnemu inšpektoratu na e-naslov gp.tirs@gov.si ali na brezplačno telefonsko številko 080 30 60; 3) prometnemu inšpektoratu na e-naslov mpz.pirs@gov.si. Zaposlovanje na črno.
Prijave sprejema inšpektorat za delo na irsd@gov.si.

Inšpektorat za delo pa prijav zaposlovanja na črno, ki bi se izvajalo v stanovanjih, med letoma 2009 in 2010 sploh ni prejel. “Zato praktično na sodišču nikoli ne iščemo dovoljenja za vstop v zasebne prostore, ker nikoli ne dobimo informacije, da neko podjetje dela v zasebnem stanovanju in zaposluje na črno. Zato je to za nas nesmiselno,” glede tega, zakaj zaposlovanja na črno ne iščejo tudi v stanovanjih, pojasnjuje glavni inšpektor za delo Borut Brezovar.

Izplen bi bil premajhen

Obstoječi zakon o inšpekciji namreč omogoča, da inšpektorji z odločbo sodišča vstopijo v stanovanje in preverijo, ali se v njem opravlja dejavnost, vendar tega, kot smo že pisali, ne izvajajo. “Saj imajo tudi druge države to v zakonu! Ampak pri določenih stvareh se je treba vprašati za resurse – ali bomo zdaj eno frizerko lovili in bodo angažirani sodišče in inšpektorja, ki bosta 14 dni gledala, ali hodijo ljudje iz stanovanja z novimi pričeskami, možnost, da jo ujamemo, pa bo petodstotna?” Zoran Kotolenko z ministrstva za delo utemeljuje, zakaj nadzori v stanovanjih niso smiselni.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.