Slovenija
8324 ogledov

Lov na osebe, ki so bile v stiku z okuženim Slovencem, zdravnica v izolaciji

koronavirus virus slovenija
1/4
Epa
Minister za zdravje Aleš Šabeder je sporočil, da se je z virusom okužil nekdo, ki je bil v stiku s 60-letnikom, ki je prišel konec februarje iz Maroka.

Epidemiologi po besedah ministra za zdravje Aleša Šabedra sestavljajo seznam oseb, ki so bili v stiku z bolnikom s potrjeno okužbo s koronavirusum. Rizičnim kontaktom so že odvzeli brise, na rezultate testiranja pa pristojni še čakajo, je ob robu seje DZ sporočil Šabeder. V izolaciji je tudi osebna zdravnica, ki je okuženega sprejela.

Okuženi je ambulanto namreč obiskal brez predhodne najave, zato sta tako Šabeder kot premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec vse, ki sumijo, da so okuženi z novim koronavirusom, ponovno pozvala k upoštevanju protokola.

Prvi primer okužbe so pristojni potrdili in javnosti sporočili v sredo zvečer. Okuženi je šel v zdravstveni dom k svoji osebni zdravnici, ki ga je napotila na vstopno točko za odvzem brisa, kamor so ga po besedah Šarca prepeljali z rešilnim vozilom.

koronavirus virus slovenija | Avtor: Epa Epa

Okuženi je slovenski državljan in je star okoli 60 let. Po prvih informacijah je iz Maroka do Italije prispel z letalom, nato pa pot nadaljeval do svojega doma v Sloveniji. Še vedno ni jasno, pred kolikimi dnevi se je vrnil v Slovenijo. Več zaradi varovanja osebni podatkov po besedah Šabedra pristojni ne morejo razkriti. Ostaja v izolaciji na ljubljanski infekcijski kliniki.

Trenutno ugotavljajo, če je okužen še kdo. Vsem visoko in nizko rizičnim kontaktom so po besedah ministra za zdravje Aleša Šabedra že odvzeli brise in čakajo na rezultate testiranj.

koronavirus virus slovenija | Avtor: Epa Epa

Zdravstveni sistem je pripravljen na trenutno situacijo, ni nobenih razlogov za paniko, je poudaril Šabeder. Ob tem je dodal, da je po prvi potrjeni okužbi pričakovati še kakšno v naslednjih dneh glede na stike okuženega. Šarec pa se je zahvalil zdravstvenim delavcem za dobro ukrepanje.

Šarec je danes še zavrnil očitke, da so skrivali prvo okužbo z novim koronavirusom.

Več o aktualni situaciji bodo pojasnili epidemiologi na tiskovni konferenci ob 11. uri.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • jakec1575 13:49 05.marec 2020.

    Tip je bil totalno neodgovoren.

  • kapibara 13:21 05.marec 2020.

    Naj objavilo podatke+ sliko okuženega, bodo tisti, ki so bili z njim v stiku, rade volje sami prišli - Tako so naredili v ZDA..

  • popokatopetl 13:21 05.marec 2020.

    "Zdravstveni sistem je pripravljen na trenutno situacijo, ni nobenih razlogov za paniko" -------------------- Razlogov za paniko res ni, ampak epidemija dokaj očitno bo in zdravstveni sistem bi lahko bil bolje pripravljen. Da ne bi bilo treba zaradi malomarnosti pošiljat v ...prikaži večv karanteno zdravnikov in osebja.