Slovenija
26 ogledov

Lovci: Ljudje plašimo srnjad

“Ljudje s svojim delovanjem plašimo srnjad, zato se pojavlja tam, kjer se sicer Žurnal24 main
Povožene živali. Z motenjem življenjskega okolja in spuščanjem psov ljudje plašimo srnjad.

“Srnjad v tem času označuje svoje ozemlje in išče hrano, ki je med zimo ni bilo, zato se giblje več kot v drugih obdobjih leta,” nam je povedal Fabio Steffe, podpredsednik Lovske zveze Koper.

Neprivezani psi v naravi
Zadnje dni je namreč opaziti precej več povožene srnjadi. Kot je poudaril Steffe, “smo za to krivi ljudje, saj živali motimo v njihovem naravnem okolju: poseljujemo vedno več ozemlja, na katerem živi srnjad, vedno več je pohodnikov, kolesarjev, avtomobilov in motoristov – vsi ti plašijo srnjad. Problem so še klateški psi, vedno več pa je tudi psov, ki jih lastniki neprivezane spuščajo v naravo.”

Srne mladiče poležejo junija, lovska sezona na srnjake pa se začne 1. maja. Srnjad spada med parkljarje in prežvekovalce, odrasle živali pa so visoke okrog 75 centimetrov in težke okoli 25 kilogramov. Srnjak ima roge, ki mu vsako leto novembra ali decembra odpadejo, do maja pa mu zrastejo novi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.