Slovenija
4773 ogledov

Lovci po strelskem tekmovanju pustili onesnaženje

Toško Čelo
1/6
Saša Despot
10 dni po strelskem tekmovanju lovske družine, na jasi in v gozdu še vedno številni odpadki. Lovcem grozi od 10 do 30 tisoč evrov kazni.

"Imeli smo tekmovanje med starimi in mladimi člani, ki poteka že več desetletij. Gre za neke vrste družinsko srečanje, predvsem pa veseljačenje," dogajanje na Toškem Čelu v soboto, 22. septembra, opiše član Lovske družine Toško čelo Jani Šrekelj.

Strelsko tekmovanje, streljanje s šibrovkami na glinene golobe, je potekalo pri lovski hiši Toško Čelo. "Tiste glinene golobe, ki ostanejo celi, poberemo, sicer pa glina v naravi razpade, plastične tulce pa sproti pobiramo, nekateri pravijo, da to kar pustimo, vendar to ne drži," nam je zatrdil Šrekelj.

10 dni po tekmovanju številni ostanki tulcev in glinenih golobov

Da njegova trditev ne drži, dokazujejo fotografije, posnete 10 dni po strelskem tekmovanju lovcev. Obiskovalci priljubljene pohodniške točke nad Ljubljano so tako naleteli na številne ostanke glinenih golobov tako na jasi pod kočo kot tudi v gozdu.

Poleg tega je bila jasa posejana s plastičnimi tulci, ostanki nabojev šibrovk. Nerazgradljiva plastika se je zaradi razmočenega terena in pohodnikov že vdirala v zemljo.

Toško Čelo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Toško Čelo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Toško Čelo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Toško Čelo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Toško Čelo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Toško Čelo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Slovenski lovci smo neumorni v svojih prizadevanjih za varstvo narave. Varstvo narave je naše poslanstvo in naš glavni cilj," pravi zapis na od strani Lovske zveze Slovenije.

Pregnal jih je dež

Vladislav Kristovski, referent za strelstvo pri LD Toško Čelo nam je povedal, da je bilo na tekmovanju izstreljenih med 180 in 190 glinenih golobov, nekaj več pa je bilo izstreljenih nabojev.

Tudi Kristovski pravi, da plastične tulčke običajno poberejo, vendar jih tokrat niso, ker jih je pregnal dež. Kdaj bodo okolico lovske koče očistili plastike, Kristovski ni znal napovedati, predvideval pa je, da v enem izmed prostih koncev tedna. 

LZS: Golobi bodo razpadli v enem letu

Na Lovski zvezi Slovenije (LZS) pravijo, da se bodo ostanki glinastih golobov v naravi naravno razgradili v enem letu. "Material, ki se uporablja za glinaste golobe, je zaščiten z mednarodnim patentom in je biološko razgradljiv. Obsega kalcijev karbonat, veziva so rastlinski voski, ki so na seznamu aditivov za živila, ki so dovoljena v EU (E170 in E570). Za barvanje glinastih golobov se uporabljajo ekološke barve na vodni osnovi," pojasnjujejo na LZS.

"Režim čiščenja določamo sami"

Zavedajo se, da je plastične tulce je po končanem treningu strelec dolžan pospraviti, pri tem pa pravijo, da "Lovske družine v primerih lastnih strelišč same določajo pravila čiščenja in vzdrževanja strelišč. Prav tako lastniki in upravljavci strelišč izven Lovskih družin sami določajo režim čiščenja strelišča."

Ministrstvo: Odpadkov v naravi ni dovoljeno puščati

"Glinasti golobi in plastični tulci po strelskih vajah so odpadek. Odpadkov pa ni dovoljeno puščati v naravnem okolju. Veljavna Uredba o odpadkih v 17. členu, prepoveduje puščanje odpadkov v okolju," pa so nam popolnoma nedvoumno odgovorili z ministrstva za okolje in prostor.

IV. PRAVILA RAVNANJA Z ODPADKI
17. člen
(prepoved)
(1) Odpadke je prepovedano puščati v okolju, jih odmetavati ali z njimi nenadzorovano ravnati.

Globa med 10 in 30 tisoč evri

"Inšpektor za okolje in naravo Inšpektorata RS za okolje in prostor (IRSOP) lahko odredi odstranitev odpadkov povzročitelju (Strelski družini)," še sporočajo z ministrstva. Globa za nenadzorovano ravnanje z odpadki znaša za pravno osebo 10.000 do 30.000 evrov, za odgovorno osebo pravne osebe od 2.000 do 4.100 evrov, za posameznika od 100 do 300 evrov.

sergeja.hadner@zurnal24.si 

 

Komentarjev 7
  • dusan11 20:36 05.oktober 2018.

    Saj ni čudno, če se pa napijejo, da pol 20 dni ne pridejo k sebi

  • lovcek03 20:24 05.oktober 2018.

    da da še več ko to si bo privoščil.

  • primc 08:37 05.oktober 2018.

    @maresem, ampak kakšno zajčjo obaro al pa pečeno gos si boš pa še vseeno privoščil,. ;-)