Slovenija
123 ogledov

Lovci protestirajo proti prevelikemu odstrelu jelenjadi

Skupna škoda je ocenjena na 10.000 evrov. (Foto: PU Murska Sobota) Žurnal24 main
Lovska zveze Slovenije je opozorila, da drastičen odstrel jelenjadi, ki jim ga nalaga država, na dolgi rok ne prinaša nič dobrega.

Povečan odstrel divjadi, predvsem jelenjadi - na primer na Kočevskem iz lanskih 2.000 živali na letošnjih 3.000 - po mnenju lovcev pomeni preglobok poseg v populacijo.

"V teku so razgrnitve letošnjih načrtov, ki že drugo leto po vrsti predvidevajo drastična povečanja odvzema nekaterih vrst divjadi, predvsem jelenjadi," je v izjavi za javnost zapisala Lovska zveza Slovenije, ki svari, da gre za star popis objedenosti mladja drevesnih vrst iz 2014, ki ne upošteva, da je gozdove v tem času preoblikoval žled in lubadar. Izpostavljajo, da jim nihče od pristojnih ne želi odgovoriti, kako številna je populacija jelenjadi, ampak le drastično povečujejo zahtevani odstrel.

Opozorilo: Divje zveri se bodo preusmerile na domače živali!

Ob tem lovci opozarjajo tudi na povezanost gozdnega ekosistema. Z zmanjšanjem jelenjadi, ki je plenilska baza za velike zveri, se bodo te verjetno preusmerile na druge vire hrane. "Brez dvoma so jim najlažje dosegljive prav domače živali in zato lahko že danes napovemo naslednji pogrom, katerega žrtve bodo velike zveri," so opozorili še lovci, ki izpostavljajo, da je pogrom nad jelenjadjo v imenu zaščite nekaj drevesnih vrst strokovno nevzdržen in nedopusten.

Komentarjev 1
  • Igor Đukanović 17:53 28.marec 2017.

    Sramota. V Costa Rici, državi ki smo jo poznali kot banana republiko, je lov prepovedan. Na takšen način veliko lažje ohranjajo NARAVNO ravnovesje, kar je ugodno za njihov turizem. Slovenska vlada je tristo let za banana republiko