Slovenija
24 ogledov

Lovci še zadnjič smučali pod Skuto

Na 17. vseslovenskem lovskem veleslalomu pod Skuto so lovci, planinci in drugi preverili svojo kondicijo. "To je bila izjemna izkušnja," nam je dejal "oče" tega tekmovanja, Franc Ekar.

Tekmovanje na nadmorski višini 2000 metrov poteka že 17 let, do zdaj pa se ga je udeležilo 2000 članov lovskih organizacij. Smučarsko tekmovanje pod severnimi ostenji Grintavcev- Skute, Rink, Štruce in Dolgega hrbta pod Savinjskim sedlom je svojevrsten test vzdržljivosti v t.i. naravnem, prvobitnem okolju. Lovci so se tako tudi poslovili od zimske sezone, kar so ostali smučarji storili že v začetku aprila.

Do leta 1987 je bil to praktično smučarski poligon za reprezentanco naših legendarnih smučarjev: Križaj, Strel, Benedik, Frank... To je bila zlata generacija, ki si je tu priborila te kondicijsko- smučarske sposobnosti.
Franc Ekar o ledeniku pod Skuto

Ne gre le za lov
Zasluge za to, da se lovci in drugi vsako leto vračajo pod Skuto, nosi dolgoletni član lovskega društva Jezersko, Franc Ekar. "Čeprav sem že v letih, sem danes tudi sam odsmučal svoje. Zadovoljen sem, da se je to tekmovanje obneslo. Pri lovstvu namreč ne gre samo za izvajanje lova, temveč tudi za dobre medsebojne odnose, varovanje okolja in podobno," nam je sporočil potem, ko so vsi udeleženci prispeli v cilj.

Izjemna izkušnja v čudovitem ambientu
Na ledeniku pod Skuto je bilo tako v ospredju druženje lovskih družin, poudari Ekar: "Tekmovalnost je sekundarnega pomena. Vsi se radi tudi pomerimo, koliko imamo kondicije in predvsem volje- do tekmovalnega prizorišča moramo namreč priti peš, nato pa nas šele čaka spust po progi. To je izjemna izkušnja v čudovitem ambientu."

Najmlajši star 6 let, najstarejši čez 80
Tekmovanje je uspešno zaključilo 99 udeležencev. "Med drugim Jože Rade iz Predgrada, ki je star čez 80 let in nam je vsem dokazal, da se da poldrug kilometer dolgo zahtevno progo premagati tudi pri teh letih. Med najmlajšimi je bil denimo 6-letni sin Dava Karničarja, ki je bil predtekmovalec," še pove Ekar, sicer tudi bivši predsednik Planinske zveze Slovenije.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.