Slovenija
29 ogledov

Lovci zablod

Freska Lovci zablod
1/6
Peter Uhan/SNG Drama
Prihodnjih nekaj sezon bo na na stavbi SNG Drama visela fasadna slika velikanka Lovci zablod.

Za SNG Drama Ljubljana jo je ustvaril umetnik Miha Vipotnik.

Projekt je nastal v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem. Slika, ki je velika 18 krat 10 metrov, je nadomestila pokončne plakate, na katerih je bil predstavljen repertoar Drame.

"Scene miru in vojn, uspehov in bede prekrivajo vzorci blaženosti in mitoloških zgodb, ki gubajo in tkejo preprogo našega sveta in atmosfero historije.  Slovenske panjske končnice so poslikali številni neznani umetniki. Prekriva jo šahovska deska in zabrisane podobe belih in temnih antičnih rokoborcev, ki v  plesu senc pod drobnogled igre s starodavnega odra zastavljajo oglušujoča vprašanja: Kdo sem? Kaj sem? Zakaj sem prav zdaj tu in ne kje drugje? /.../ Hoče biti tiha, skrita za drevesi, pa vendar dovolj glasna, da se mrmraje vsipa s stene in nas opozarja na tisto, kar gledališče počne in mora početi od antike naprej. Da vedno govori grozljivo resnico," je Vipotnik obrazložil svoje delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.