Slovenija
5135 ogledov

Lovec lahko strelja tudi meter od naselja

lovec Profimedias
Zakon namreč ne določa, na kakšni razdalji od naselij lahko lovci na individualnem lovu streljajo.

Pisala nam je bralka, ki jo je zmotil lov v bližini naselja. "Ura je bila 20.15, ko je približno 300 metrov od hiše odjeknil strel. Strel je prišel z območja med hišo in glavno cesto, mimo pa pelje stranska cesta, po kateri bi takrat prav lahko kdo prišel," je zapisala. Zanimalo jo je, ali lahko lovci izvajajo lov tako blizu naselij in ali lahko lovijo, ko je že mrak. 

"V zakonu o divjadi in lovstvu (ZDLov) ni določena najmanjša razdalja od naselij za izvajanje lova, ko gre za individualni lov. Mora pa lovec upoštevati določila prvega odstavka 43. člena Zakona o divjadi in lovstvu, da divjad lovi v skladu z določbami tega zakona, načeli lovske pravičnosti, z vrsti divjadi primernim lovskim orožjem in izstrelkom ter na način, ki ne sme ogrožati življenja ali zdravja ljudi, divjadi pretirano vznemirjati ali izpostavljati nepotrebnemu trpljenju ter povzročati škode lastnikom zemljišč," pojasnjujejo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). 

Na Lovski zvezi Slovenije (LZS) temu pritrjujejo. Ob tem dodajajo, da tudi v bližini naselij beležijo pogoste pojave škode, pri čemer navajajo primere, ko lisice poskušajo odtujiti kokoši."Seveda pa mora biti pri izvajanju takšnega lova v bližini naselja lovec še posebej pazljiv," poudarjajo na LZS. Gledano strogo po črki zakona bi potemtakem lovec lahko streljal tudi meter od hiše, v kolikor pri tem ne bi nikogar ogrožal in vznemirjal. 

Skupinski lov najmanj 50 metrov od naselja

Zakon o divjadi in lovstvu postavlja omejitev pri skupinskem lovu. V takih primerih se strelsko orožje ne sme uporabljati bližje kot 50 metrov od naselij in zaselkov. 

O skupinskem lovu posamezne lovske družine po zakonu niso dolžne obveščati, imajo pa možnost dejavnost naznaniti policiji ali lovski inšpekciji. "Se pa vedno več lovskih družin tega poslužuje in s postavitvijo opozorilnih znakov ali kako drugače opozarja na izvajanje skupinskih lovov, kar je odraz odgovornega pristopa lovcev," pojasnjujejo na LZS, kje poudarjajo, da mora vsak lov potekati odgovorno. 

Na vprašanje, ali nameravajo v zakon vključiti obvezo, da bi morale lovske družine obveščati javnost o skupnem lovu, so na MKGP mnenja, da bi bilo to smiselno, ko se bo ZDLov spreminjal. 

lovci | Avtor: Profimedias Profimedias

Lov je prepovedan le na nelovnih površinah

V skladu s 5. členom Zakona o kmetijskih zemljiščih in 5. členom Zakona o gozdovih zasebni lastniki ne morejo prepovedati lova na kmetijskem zemljišču ali v gozdu. Zakon o kmetijskih zemljiščih v prej omenjenem členu določa, da mora lastnik na svojih parcelah dopustiti čebelarjenje, lov in rekreativno nabiranje plodov prostorastočih rastlin, zelnatih prostorastočih rastlin, gob in prostoživečih živali v skladu s predpisi ter dopustiti prosto gibanje drugim osebam po neobdelovalnih kmetijskih zemljiščih, če se s tem ne povzroči škoda. Enako velja za gozdne površine. 

Ponoči dovoljeno, a le v nekaterih primerih

Lov v nočnem času je omejen le na nekatere živali, mednje spada divji prašič. Pri nočnem lovu ni dovoljeno uporabljati umetnih virov svetlobe, ampak se je treba zanašati zgolj na tisto, kar omogoča narava. Ob ustrezni luni je lahko vidljivost relativno dobro.Drugačna pa so pravila za lovljenje srnjadi in druge divjadi. Kot pojasnjujejo na LZS, se srnjad in drugo divjad lahko lovi v mraku, kar pomeni največ eno uro po sončnem zahodu oziroma eno uro pred sončnim vzhodom. Zakon predvideva globo od 400 do 1.200 evrov v primeru nespoštovanja te določbe. 

Trinajstim izrekli globo

Zaradi lova ponoči je lovska inšpekcija zadnjih petih letih izvajala inšpekcijski postopek v 22 primerih, v 13 primerih je bila izrečena globa kršiteljem. Lovska inšpekcija je v tem obdobju zaradi lova v bližini naselja izvajala inšpekcijski postopek v 12 primerih, v nobenem primeru ni bil uveden prekrškovni postopek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Janez Smodis 13:08 26.september 2016.

    To pa noben ne piše in nič kako pijani hodijo po lovu koliko ljudi so že obstrelili

  • Ferluci 09:33 26.september 2016.

    To nima veze z lovci. Ubila ga je rdeča komunistična mafija udbe. Pijan lovec je bil krinka, to ve vsak bedak.

  • Zmago 09:12 26.september 2016.

    @Leon ti še kar verjameš v pravljice ????Na smrt pijan jager, s traktorjem povoženo puško trofi dobrotnika iz Negove, ................ vojaške krogle pa ne najdejo ???