Slovenija
27 ogledov

Lovili nas bodo sodobnejši

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
S 36 novimi merilniki hitrosti bodo policisti lovili prehitre voznike. Provida. 
Policija bi še dve vozili opremila s takšno opremo, kot jo je imelo vozilo, ki je pri prehitri vožnji zasačilo voznika s Kresalovo.

Možje v modrem posodobljajo opremo za merjenje hitrosti, z novimi merilniki pa bodo nadomestili tudi izrabljene alkoskope (ročne elektronske naprave za merjenje količine alkohola v izdihanem zraku) – po neuradnih informacijah zaradi dotrajanosti.

Tega pa nam na Generalni policijski upravi (GPU) v ponedeljek niso potrdili – odgovore na vsa zastavljena vprašanja so nam namreč obljubili šele za torek.

Kaj še kupuje Kresalova

Prek razpisa bo ministrstvo za notranje zadeve kupilo 36 laserskih merilnikov hitrosti (policija ima skupaj s stacionarnimi in mobilnimi radarji ter providami nekaj več kot 200 naprav za merjenje hitrosti), 210 ročnih elektronskih alkoskopov, 15 videonadzornih sistemov, sto kovčkov za ogled krajev prometnih nesreč in še nekaj drugih naprav.

Novi providi?
Po specifikaciji (merilnik hitrosti, zaslon s prikazom razdalje, datuma, časa in izračunane povprečne hitrosti opazovanega vozila, prednja ter zadnja barvna kamera in druge) dva videonadzorna sistema, ki sta predmet naročila, ustrezata sistemu provida (radar, vgrajen v vozilo). Tudi tega nam na GPU niso potrdili. Spomnimo: vozilo, opremljeno s sistemom provida, je pred kratkim ujelo audija ministrice Katarine Kresal, ki je na avtocesti drvel krepko prek dovoljene hitrosti.

Kaj pa pod ničlo?

Policija v specifikaciji naročila zahteva, naj laserski merilniki in alkoskopi delujejo v temperaturnem razponu vsaj od 0 do 40 stopinj Celzija. Naj omenimo, da so se temperature pri nas pozimi spustile krepko pod ničlo, in tudi v aprilskih nočeh smo ponekod izmerili temperature krepko pod lediščem.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nesreče in oprema

Motoristi. Letos jih je na slovenskih cestah umrlo že pet, kar je eden več kot v istem obdobju lani. Če upoštevamo še smrt voznika kolesa z motorjem, je število smrti motoristov za dve višje kot lani. Statistika kaže, da je lani v celem letu umrlo 31 motoristov. Prva letošnja smrt motorista je bila 28. marca, v zadnjih dneh pa so bile kar štiri. Motoristična sezona se je uradno začela šele pred dobrim tednom.

Kovčki za nesreče. Vsebujejo krede, pršilnike, svinčnike HB, geotrikotnik, podstavke s številkami in črkami, plastične škatlice, pincete, škarje, magnet z močjo dviga vsaj 0,5 kilograma, samolepilne puščice, rokavice, zaščitno obleko (kombinezon s kapuco za enkratno uporabo, odporen na odrgnine, prebadanje in prodor tekočin) ter nekatere druge zadeve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.