Slovenija
6 ogledov

Lovšin ni dosegal ciljev, prekršil pooblastila

Andreja Lovšina in nekdanjo upravo koprskega logista čaka pojasnjevanje pred sod Žurnal24 main
Nadzorni svet Intereurope je na današnji seji odstavil predsednika uprave Intereurope Andreja Lovšina in na njegovo mesto imenoval njegovega namestnika Zvezdana Markežiča.
Oster prvi nadzornik
Predsednik nadzornega sveta Boštjan Rigler je pravkar pisno pojasnil le, da je bila današnja nadzorniška seja sklicana, da bi razpravljali o zaupnici članom uprave. Nadzorni svet je še enkrat predstavil upravi svoje pomisleke in očitke o posameznih odločitvah, uprava je na to podala svoje argumente, vendar je nadzorni svet sprejel sklep o prekinitvi sodelovanja s predsednikom uprave Andrejem Lovšinom . Razlogi za takšno odločitev so nedoseganje poslovnih ciljev, prekoračitev pooblastil in kršitve delovnih obveznosti.

Markežič kot odgovor na krizo
Za imenovanje Zvezdana Markežiča , ki v Intereuropi deluje že 27 let, so se nadzorniki odločili, ker je strokovno usposobljen in ne bo potreboval veliko časa za spoznavanje posameznih delov družbe. "To je v času gospodarske in finančne krize ključno, da se bo Intereuropa lahko nemudoma ostreje odzivala na spremembe v okolju in ohranjala raven kakovosti in delovna mesta," je še pojasnil Rigler.

"Kot predsednik uprave koncerna Intereuropa bom v sodelovanju s strokovnimi sodelavci v Intereuropi intenzivno nadaljeval uresničevanje začrtane strategije rasti in razvoja družbe. Pri tem bomo prednostno reševali problematiko najpomembnejših nalog za nadaljnji razvoj v času gospodarske in finančne krize," je dejal Zvezdan Markežič. © Intereuropa

 
Zapletel se je v Rusiji
Lovšin, ki je že od imenovanja na čelo Intereurope v javnosti dvigal veliko prahu, se je zapletel z naložbo v logistični center Čehov pri Moskvi. Brez soglasja nadzornikov je namreč za naložbo porabil bistveno več od sprva predvidenih 44 milijonov evrov. Cena je namreč poskočila na čez 140 milijonov evrov. Posel so pod drobnogled vzeli tudi kriminalisti. V Čehovu je zadnje leto že poskusno deloval avtomobilski terminal, po načrtih pa bi v prihodnjih letih moral ustvariti za 60 milijonov evrov prihodkov na leto, kar pomeni petino vseh Intereuropinih prihodkov.

Janšev kader
Lovšin je pod vladavino Janeza Janše najprej kandidiral za prvega moža Luke Koper, kjer ni bil izbran, nato se je včlanil v vladajočo SDS in uspel na javnem razpisu za predsednika uprave Intereurope. Do takrat je Lovšin imel zasebno prevozniško podjetje in bil zaposlen kot uradnik na ministrstvu za obrambo. Po prevzemu uprave Intereurope se je javno zaobljubil Janezu Janši.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.