Slovenija
118 ogledov

LPP do Grosupljega in na Ig

Na LPP menijo, da je bil za incident kriv potnik, ker ni vedel, da ne more prest Saša Despot
Od konca avgusta avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) tudi do Grosupljega in Iga. Prihajajo avtobusi na zemeljski plin.

Nova linija mestnega prometa 3G bo začela obratovati 29. avgusta. Vozila bo od Bavarskega dvora mimo Železne ceste in Bežigrada, nato pa čez središče Ljubljane mimo Škofljice in v Grosuplje, kjer bo speljana do naselja Brinje. Avtobusi bodo ustavljali na vseh postajah LPP, v grosupeljski občini bo postaj 21.

Potniki bodo uporabljali enotno mestno kartico Urbana. Po novem bodo imetniki terminskih kartic urbana za šolsko mesečno vozovnico odšteli 51 evrov (prej 89), za splošno pa 60 evrov (prej 97,20). Obe mesečni vozovnici bosta po novem vključevali tudi vse linije mestnega potniškega prometa.

Potniki brez terminskih kartic bodo za vožnjo na liniji 3G do Škofljice uporabili z vrednostno urbano, potovanje od Škofljice do Grosupljega pa bodo do uvedbe conskega sistema plačevali z gotovino po nespremenjenih cenah. Brezgotovinsko plačevanje z vrednostno urbano bo mogoče z uvedbo conskega sistema do konca leta, pojasnjujejo na LPP.

Cena prevoza bo nekje med 0,80 evra, kolikor stane vožnja z mestnim prometom, in 2,30 evra, kolikor stane vozovnica od Škofljice do Grosupljega. Potniki bodo lahko brez doplačila prestopali tudi na druge avtobuse mestnega potniškega prometa v 90 minutah od začetka vožnje, kot je to od uvedbe urbane v veljavi v Ljubljani.

Avtobusi tudi na Ig

Z 29. avgustom bodo podaljšali tudi zdajšnjo linijo 19, ki bo Ig povezala z Ljubljano. S podaljšanjem linije bodo za potnike stopile v veljavo tudi iste cene kot znotraj območja Mestne občine Ljubljana. Za splošno mesečno vozovnico bo treba odšteti 34 evrov, za šolsko mesečno 17 evrov in za vožnjo s prestopi v roku 90 minut 0,80 evra.

Jeseni oziroma najpozneje do 1. januarja pa načrtujejo tudi uvedbo linije mestnega prometa do Zgornjih Pirnič v Občini Medvode.

Novi, bolj ekološki avtobusi

Na LPP bodo jeseni prejeli 20 avtobusov na zemeljski plin, ki so bolj ekološki in povzročajo manj hrupa. Opremljeni bodo s klimatskimi napravami, klančinami in videonadzornim sistemom, stali pa so skoraj pet milijonov evrov brez DDV. To je del načrta obnove voznega parka v obdobju od letos do leta 2015, ki predvideva nabavo 110 avtobusov.

Komentarjev 3
  • maneken 11:14 14.avgust 2011.

    res da nikoli ni bilo zlatega prestola v tem mestu na robu cesarstva, imamo pa župana, ki takoj "pozlati" vsako zemljišče, ki se ga dotakne njegova roka, to pa tudi nekaj šteje...:-) Takega nimajo niti na dunajskem presvitlem cesarskem dvoru...

  • freansa 10:40 14.avgust 2011.

    Ja, verjetno zato, ker je "prestolnica" sopomenka za "glavno mesto", kar Ljubljana je.

  • Robi Štimec 09:48 14.avgust 2011.

    zakaj pišete prestolnica.....meni je to ena najbolj bedastih besed za ljubljano