Slovenija
14 ogledov

LPP dražji za neljubljanske študente

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Študenti, ki nimajo stalnega bivališča v Mestni občini Ljubljana (MOL), bodo morali v novem študijskem letu za mesečno urbano namesto 17 evrov plačati 34.

Ljubljanski mestni svetniki so julija lani namreč sprejeli odlok, s katerim so določili drugačne cene avtobusnih vozovnic za občane in neobčane MOL, država pa do zdaj ni našla mehanizma in sredstev, s katerimi bi namesto občine polovično subvencionirala avtobusne prevoze.

"Odločitev MOL o diskriminaciji dijakov in študentov glede na njihovo stalno bivališče je nerazumna, škodljiva za samo mesto in odstopa od prakse drugih slovenskih mest in od prakse evropskih mest," je za Dnevnik pojasnil minister za visoko šolstvo Gregor Golobič, ki ni našel denarja za subvencije.

Tako bo okoli 18 tisoč neljubljanskih študentov moralo plačati polno ceno, torej 34 evrov za mesečno urbano. Na boljšem naj bi bili dijaki in študenti višjih strokovnih šol, saj jim bo polovico mesečne vozovnice subvencioniralo ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ), če bo pravočasno dopolnilo pravilnik o subvencioniranju prevozov za dijake in študente višjih strokovnih šol.

Župan MOL Zoran Janković je priznal, da so s sprejetjem odloka ravnali diskriminatorno: "Popolnoma soglašam, da je krivično, da delamo razlike. Ampak ko sem pisal sosednjim 26 občinam, kjer vozijo naši avtobusi, ali bi prispevali za subvencije, sem dobil en pozitiven odgovor."

Ob tem je dodal, da so se o subvencioniranju pogovarjali s šolskim ministrstvom, ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter ministrstvom za promet in da naj bi bilo problematično le eno študijsko leto, potem pa bo država zagotovila subvencije. MOL svojega odloka ne bo spremenila, je še zagotovil ljubljanski župan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.