Slovenija
44 ogledov

"Luč na koncu Kokre"

slovenija 02.02.14, zled, naravna katastrofa, led, zima, sneg, gasilci, Jezersko Anže Petkovšek
Cesta bo pod posebnimi pogoji prevozna v nekaj dneh. 20 otrok pri vrstnikih.

"Lahko rečem, da vidimo luč na koncu Kokre," je o usodi vasi v dolini med Preddvorom in Jezerskim včeraj dejal župan Jezerskega Jure Markič. Cesta na Jezersko je tudi več kot en teden po najhujšem žledu še vedno zaprta, vendar pričakujejo, da jo bodo pod posebnimi pogoji odprli v nekaj dneh, po najbolj optimističnem scenariju v približno dveh.

Šolo odpirajo danes

Na delu ceste, ki je že odprt, velja omejitev 40 kilometrov na uro, režim pa je približno tak kot na gradbišču. "Če ni nujno, naj se ljudje ne vozijo po cesti," opozarja Aljoša Jazbec s Policijske uprave Kranj.

Enaindvajset šolarjev z Jezerskega, ki so jih v nedeljo popoldne z oklepniki odpeljali do Preddvora, je nastanjenih pri vrstnikih ali sorodnikih. Podružnična šola Kokra bo pouk začela danes, že včeraj pa sta se ponovno odprla šola in vrtec na Jezerskem.

Poljancem gre na bolje

Jernej Hudohmet s kranjske uprave za zaščito in reševanje je dejal, da so praktično vsi prebivalci z območja Sovodnja v Občini Gorenja vas - Poljane po vsaj nekaj ur na dan oskrbljeni z električno energijo, nujno pa bi potrebovali vsaj pet agregatov z močjo med 50 in 100 kilovati.

Tanja Klemenčič iz Stare Oselice v Poljanski dolini je včeraj prvič po enem tednu prišla v dolino. Pot so si utrdili sami: "Mož, ki ima opravljene ustrezne tečaje, in otroka so se opremljeni z mehanizacijo meter po meter prebijali v dolino." Kot je dodala Klemenčičeva, jih zdaj najbolj skrbi sanacija gozdov. "Če bodo vztrajali, da moramo počistiti do pomladi, je to nemogoče. Gre za zahteven, nevaren teden: strmine, breg, doline. Večina drevja je polomljenega, les, ki je ostal, je napet, poln sokov in težak. Zdaj samo gledamo teren in odkimavamo," je zaključila.

Komentarjev 1
  • miro 22:23 10.februar 2014.

    Vidi se kako so požrtvovalni a mati narava jim pošteno križa načrte a vem da bojo uspeli saj so pokazali da zmorejo