Slovenija
3 ogledov

Luč na koncu predora tudi za Markovec?

Na drugi razpis za gradnjo predora Markovec so prispele štiri ponudbe. Žurnal24 main
Štirje ponudniki za gradnjo Markovca. Predora Barnica in Tabor na hitri cesti prek Rebernic sta sicer zgrajena, vendar so številni podizvajalci ostali brez plačila.

Na ponovljen razpis Darsa za gradnjo predora Markovec so prispele štiri ponudbe. Za posel se potegujejo avstrijski Strabag, družbi Riko in SCT iz Ljubljane ter CMP iz Maribora. Najugodnejšo ponudbo je poslal CPM, vredna je 64,5 milijona evrov. Najdražja je ponudba Strabaga, ki nastopa z Gradbenim podjetjem Grosuplje. Za izvedbo del je ponudil 92,7 milijona evrov.

Za 28 milijonov evrov razlike
Razlika med najdražjo in najugodnejšo ponudbo je ogromna. Predsednik strokovne komisije za pregled in ocenjevanje ponudb Marinko Anton tega razkoraka ni želel komentirati. Dejal je, da bo komisija v roku enega meseca izločila najboljšega ponudnika. Vsi so predložili bančne garancije za resnost ponudbe v višini treh milijonov evrov. Rok za končanje del pri vseh je 32 mesecev po prejemu obvestila, da lahko začne z deli.

Bo drugi razpis uspel? 
Prvi razpis za gradnjo Markovca je bil objavljen 26. septembra lani. Dars ga je po številnih zapletih s pritožbami razveljavil. Potem ko je na prvi stopnji sredi oktobra zavrnil zahtevek SCT po spremembi razpisnih pogojev, je družba SCT nadaljevala postopek na Državni revizijski komisiji. Dars je v sredo prejel odločitev državnih revizorjev, da so zahtevek SCT zavrnili.

Dolga za pol milijona evro
Predora Barnica in Tabor na hitri cesti prek Rebernic pa sta gradili podjetji Vidoni in Oberosler. 19 svojim podizvajalcem, podjetjem in obrtnikom iz zgornje Vipavske doline dolgujeta blizu pol milijona evrov že zapadlih terjatev. "Dars je na Primorsko pripeljal gospodarsko, finančno in ekološko katastrofo ter nam nastavil zanko okoli vratu. Vidoni pa nam premika stol izpod nog," je bil oster predsednik tamkajšnje obrtno-podjetniške zbornice Peter Skapin.

Zaradi dolga so se že obrnili na Dars, od katerega zahtevajo, da 16. januarja pri Vidoniju doseže poravnavo obveznosti. Na Darsu odgovarjajo, da imajo pogodbo o graditvi predorov sklenjeno le z italijanskima podjetjema Vidoni in Oberosler. Ker s podizvajalci nimajo pogodb, nimajo tudi nikakršne pravne podlage za vsakomesečna, neposredna plačila opravljenih del s strani podizvajalcev, so na Darsu zapisali v sporočilu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.