Slovenija
4 ogledov

Luči se ugašajo za navadne žarnice

Raziskava, ki jo je objavila revija Öko test, je ena od redkih, ki klasičnih žar Žurnal24 main
Z današnjim dnem morajo biti žarnice, enakovredne prozornim navadnim žarnicam z močjo sto vatov ali več, izdelane z bolj učinkovito tehnologijo.

Privarčevali bi 11 milijard evrov

Agregatno naj bi s prehodom na novejše žarnice v EU do leta 2020 po navedbah Bruslja privarčevali 80 teravatnih ur električne energije, kar je enakovredno porabi elektrike v Belgiji, letni porabi 23 milijonov evropskih gospodinjstev oziroma letni proizvodnji 20 elektrarn z močjo 500 megavatov. V denarju to pomeni okoli 11 milijard evrov.

Žarnice, ki ne morejo izpolniti zahtev glede minimalne energetske učinkovitosti in zmogljivosti, bodo v obdobju od septembra 2009 do 2012 umaknjene s trga EU.

Ukrep sicer ločuje med žarnicami, ki so "prozorne" (transparentne) in neprozorne.

Neprozorne žarnice bodo morale doseči razred A v skladu z energijskimi oznakami žarnic EU, kar pomeni 75-odstoten prihranek energije ali celo več v primerjavi z navadnimi žarnicami. Tako visoko energetsko učinkovitost lahko dosežejo samo kompaktne fluorescenčne sijalke in svetleče diode. Potrošniki, ki bi si zaradi razlogov, kot sta estetski videz in velikost, želeli žarnice drugačnih tehnologij, lahko kupijo prozorne žarnice.

Medtem se bodo postopoma umaknile tudi neučinkovite prozorne žarnice. Od 1. septembra 2009 naprej morajo biti žarnice, enakovredne prozornim navadnim žarnicam z močjo sto vatov ali več, izdelane z bolj učinkovito tehnologijo (denimo učinkovite halogenske žarnice). Ta omejitev se bo do leta 2012 postopoma zniževala na nižje vatne moči (75 vatov v letu 2010, 60 vatov v letu 2011, 40 vatov in manj v letu 2012).

Uvedene so tudi nove zahteve glede funkcionalnosti žarnic (zagonski čas, življenjska doba in tako dalje), tako da bodo na trgu dovoljene zgolj kakovostne žarnice, ki bodo zadostile pričakovanjem uporabnikov. Prav tako bo zahtevana navedba dodatnih informacij o izdelkih na embalaži, vse to pa bo v pomoč potrošnikom pri pravi izbiri za predviden namen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.