Slovenija
38 ogledov

Luka Koper najbolj okoljsko prijazna v Evropi

V upravi Luke Koper so dejali, da ne zavračajo stavkovnih zahtev sindikata žerja Žurnal24 main
Luka Koper je zmagovalka letošnje nagrade združenja evropskih morskih pristanišč ESPO za okoljsko najbolj prijazno in družbeno odgovorno pristanišče v Evropi.

Luka Koper je v finalu izbora premagala veliko večja pristanišča, kot so španska Huelva, portugalska Lizbona, francoski Marseille in nizozemski Rotterdam. Koprska luka je bila letos že tretjič v finalu za nagrado ESPO, letos je žirijo prepričala na temo inovativnih okoljskih projektov.

Prijavili so projekt No waste, just resources!, ki obravnava primere dobrih praks pri ravnanju z odpadki v koprskem pristanišču. Predstavili so sistem prekrivanja razsutih tovorov z odpadno celulozo, uporabo odpadnega lesa, ki nastaja pri pretovoru blaga za ogrevanje prostorov upravne stavbe, kompostiranje (predelovanje organskih odpadkov v kompost) in uporabo morskih sedimentov (mulja) za izdelovanje zidakov in drugega gradbenega materiala. Pri vseh naštetih primerih so v koprski luki odpadke, ki bi sicer končali na deponijah, izkoristili in jih predelali v surovine.

Nagrado je na slovesnosti v Bruslju prevzel predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić, ki je ob tem povedal, da je koprska luka v zadnjih desetih letih v postopke in tehnologije za zmanjševanje vplivov pristaniške dejavnosti na okolje vložili več kot 30 milijonov evrov. "Tudi v bodoče bomo skrbeli, da bo Koper ostal zeleno pristanišče, prijazen do naših sosedov in v zadovoljstvo našim sodelavcem, ki jim gre zahvala za prejeto nagrado,« je še poudaril Matić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.