Slovenija
30 ogledov

Luka Koper: Zasegli lobanje živali

Luka Koper Barbara Milavec
Cariniki pri opravljanju pregledov potnikov in blaga čez državno mejo včasih naletijo na nenavadne najdbe, denimo kovinske dele ladijskih razbitin, naprave za igralniške goljufije in lobanje zaščitenih živalskih vrst.
Marca letos je carinike v luki Koper pri pregledu enega izmed zabojnikov, ki je pripotoval iz Filipinov, čakalo presenečenje v obliki lobanj različnih zaščitenih živalskih vrst. V pošiljki so bile štiri lobanje primatov, dve lobanji svinj in dve lobanji indijskega bivola.

Cariniki se sicer pogosto soočajo s tihotapljenjem ogroženih rastlinskih in živalskih vrst, ki jim grozi izumrtje, so ogrožene in zavarovane v posameznih državah. Pogosto odkrijejo ptice, ki so jim tihotapci odstranili perje, da ne bi pristojni organi odkrili, da gre za zaščitene živalske vrste.


Pri trgovanju z ogroženimi rastlinskimi in živalskimi vrstami veljajo stroge omejitve. Žive ali mrtve živali in rastline ter njihove dele in izdelke iz njih morajo spremljati ustrezni dokumenti. Dovoljenje za uvoz ni potrebno le za manjše količine, na primer za največ 125 gramov kaviarja jesetrovk, do štiri mrtve osebke morskih konjičkov oziroma do tri lupine školjk velikank.

Omejitve so tudi pri vnosu hrane

Tako lahko potniki brez veterinarskih formalnosti oziroma fitosanitarnega spričevala na ozemlje EU vnesejo na primer do skupno 20 kg ribiških izdelkov in do pet kilogramov sadja ali zelenjave. Dovoljen je na primer tudi vnos največ treh lončnic in ene novoletne jelke brez korenin, saj se lahko z rastlinami prenašajo škodljivi organizmi.


Tovrstni ukrepi prepovedi oziroma omejitev so namenjeni varovanju javnega reda in varnosti, varstvu zdravja in življenja ljudi, rastlin in živali, varstvu okolja, varstvu narodnega bogastva umetniške, zgodovinske ali arheološke vrednosti, intelektualne lastnine in podobno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.