Slovenija
30 ogledov

Luka Koper: žerjavisti napovedali stavko

luka koper bobo Žurnal24 main
Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti v Luki Koper je za 29. julij napovedal stavko, če vodstvo ne bo izpolnilo njihovih zahtev.

V Luki Koper ugotavljajo, da so zahteve v večjem delu enake tistim iz februarske napovedi stavke, čeprav so bila določena vprašanja v tem času rešena. Najpomembnejša stavkovna zahteva žerjavistov je tedaj bila, da mora družba zaposliti dodatne žerjaviste, saj naj bi bilo zaradi obsega dela ogroženo zdravje in varnost zaposlenih.

Poleg te so zahtevali še zagotovitev varnega opravljanja dela pri traktorjih, ki nimajo ustreznega zavornega sistema, zagotovitev ustreznih varnostnih razmer zaradi pogostejših delovnih nesreč, nadomestila za težke delovne pogoje za posamezna delovna mesta, spoštovanje zakonodaje pri odrejanju dela preko polnega delovnega časa, izplačilo nadomestil delavcem med prazniki, odpravo zamud pri napredovanju in odpravo neenakomernega ocenjevanja ter uvedbo kontrole urnika za zunanje delavce.

 

Stavka zaradi daljšega delovnega urnika?

"Uprava družbe razume napoved stavke kot reakcijo na uvedbo nove organizacije dela na kontejnerskem terminalu," v skladu s katero morajo upravljavci dvigal v posamezni izmeni delati uro in pol več kot prej oziroma namesto sedanjih štirih ur v povprečju približno pet ur in pol, navajajo v Luki Koper.

Takšno rešitev je uprava predlagala sindikatu že v začetku leta, vendar jo sindikat vztrajno zavrača, dodajajo. Uvedba novega sistema, ki omogoča večjo kadrovsko racionalizacijo, je bila po njihovem neizogibna zaradi nenehnega povečevanja pretovora na kontejnerskem terminalu in zaradi pomanjkanja delovne sile v času dopustov.

"Uprava je sindikat seznanila z dejstvom, da gre za začasen ukrep, ki bo trajal štiri mesece. Poleg tega bodo upravljavci dvigal v tem času dodatno nagrajeni," še pojasnjujejo. Vodstvo družbe sicer stavkovne zahteve proučuje in bo storilo vse, kar je v njegovi moči, za rešitev nastalega spora.

Komentarjev 2
  • mb 06:56 19.julij 2011.

    mene pa delodajalci vse bolj spominjajo na sužnje lastnikevedno več obvez za zaposlene, vedno daljši delovni čas, vedno krajši dopust in vedo manjša plačaseveda tudi vedno enaki izgovori - recesija, kriza , začasni ukrepi itd

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 17:41 18.julij 2011.

    A je v Sloveniji nekdo,ki bo enkrat za vselej ugasnil požrešne in lene sindikaliste,ki ne znajo drugega,kot hujskati delavce v proteste in stavke z namenom,da si vodilni sindikalisti prilastijo čim večji kos torte(beri €).Vse bolj me tile sindikati spominjajo ...prikaži več na sindikate v času mojstra Al Caponeta!