Slovenija
52 ogledov

Lukič: Ogabno je!

Seznam je alarmanten pokazatelj, v kakšnem blatu sta se znašla naša menedžment i Žurnal24 main
Pravice migrantov. Vsi delavci bi morali biti enakopravni in enakovredni. Ni naših in nenaših, pravijo na ZSSS.

Prepovedi. Zaradi dokazanega kršenja slovenske zakonodaje je 823 delodajalcem prepovedano zaposlovanje tujcev (evidenco vodi zavod za zaposlovanje), je pet dni pred svetovnim dnevom migrantov, razkrila Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Vse te so zbrali na seznamu, ki so ga poimenovali Dosje 823 in je na voljo na njihovi spletni strani. A številka ni dokončna, pravi Goran Lukič iz ZSSS: “Ko se določen vzorec vzpostavi, ga je težko prekiniti.”

Ne sprejemamo več razlikovanja naši in nenaši/tuji delavci.
Karmen 
Medica, 
fakulteta za humanistične študije

Uspeh za migrante iz BiH
Večina migrantov živi izjemno težko življenje, v veliki socialni negotovosti in veliki revščini, pravi prvi mož ZSSS Dušan Semolič. Zato poziva k ratifikaciji konvencije Organizacije združenih narodov o pravicah migrantov. V Sloveniji je približno 74 tisoč migrantov, od tega jih je 38 tisoč iz Bosne, še ugotavlja Semolič.

Izpostavlja še primer tujih delavcev pri nas, ki kljub plačevanju prispevkov za zavarovanje do denarnega nadomestila niso upravičeni. Zato se v ZSSS zavzemajo za čimprejšnji podpis sporazuma o spremembi sporazuma o socialnem zavarovanju z BiH in njegovo ratifikacijo.

“Po dveh letih institucionalnih bojev smo končno dosegli podpis spremembe sporazuma,” pravi Lukič in dodaja, da je “ogabno, da se v dveh letih ni mogla zgoditi sprememba enega člena, medtem ko se ekspresno v nekaj mesecih spreminja celotna pokojninska zakonodaja”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.