Slovenija
27 ogledov

Lukič Toninu: Nehajte se sprenevedati!

Goran Lukić Irena Herak/ Finance
Sidnikalist Goran Lukič očita NSi, da delujejo v nasprotju s krščanskimi načeli, ko se zavzemajo za zniževanje davkov in zmanjševanje socialne države.

"V nekaj tednov starem programu vaše politične stranke, katere podnapis je 'krščanski demokrati', zapišete naslednje: 'Obravnavanje podjetnikov in dobička kot zločincev je nedostojno v družbi, ki naj bi temeljila na vrednotah demokracije','" v pismu podpredsedniku NSi Mateju Toninu piše sindikalist Goran Lukič

"Se je papež izrazil nedostojno?"

Sprašuje ga, ali se je morda papež Frančišek izrazil nedostojno oziroma nedemokratično, ko je lani zapisal, da je kapitalizem nova tiranija. "Žeja za močjo in lastnino ne pozna meja. V tem sistemu, ki se nagiba k temu, da bo požrl vse, kar stoji na poti povečanega dobička, kar je krhko, kot je okolje, je brez obrambe pred tržnimi interesi, je to postalo edino pravilo," je dejal papež in dodal: "Nekateri še vedno verjamejo v teorijo, ki predpostavlja da bo ekonomska rast, opogumljena s prostim trgom, neizogibno povzročila večjo pravičnost in vključenost v svetu. To mnenje, ki nikoli ni bilo potrjeno z dejstvi, izraža kruto in naivno zaupanje v božanskost ekonomske moči in delovanje ekonomskega sistema."

"To so velike neumnosti. Mlademu sindikalnemu funkcionarju je medijska promocija pomembnejša od vsebine in rezultatov," Lukiču odgovarja Tonin. 

"So delavci pogrešljivi?"

Ali je krščansko uvesti socialno kapico, ki je popolno nasprotje solidarnosti, ki je temelj socialne države, Lukič nadalje sprašuje Tonina in poudarja, da NSi zagovarja socialno kapico, češ da s tem želijo obdržati 'najbolj produktivne v državi'? "Kaj želite s tem povedati? Da so delavci, ki niso 'tehnološka inteligenca', pogrešljiva delovna sila? Ki bi jo po vaših načelih 'krščanske demokracije' odpuščali brez razloga in  brez odpovednega razloga, torej brez sodnega varstva v primeru nezakonite odpovedi zaposlitve? In če že govorite, da znesek 140 milijonov evrov, kolikor najbogatejši letno vplačajo dohodnino v Sloveniji ni 'nobena ogromna količina denarja', zakaj potemtakem ne dvignete davčne obremenitve najbogatejših?" je oster Lukič.

Sindikalist Zveze svobodnih sindikatov še poudarja, da program NSi ni nikakršen program socialno tržnega gospodarstva, ki temelji na solidarnosti bogatih z revnimi in ne obratno: »Zato bi bilo edino prav, da to tudi javno priznate, in ne zlorabljate tega pojma za deregulirano promocijo podjetniške svobode, kjer je 'obremenjevanje podjetniške iniciative z administracijo, birokracijo in inšpektorskimi nadzori' že skorajda zločin proti ekonomski svobodi.«

Komentarjev 7
  • maresem 14:28 05.avgust 2014.

    ti pa največji kreten tega stoletja

  • Izudin 12:54 05.avgust 2014.

    Prihodnost je v demokratičnem socializmu. Takšni kot so v NSi boga samo zlorabljajo, da jim butci nasedajo, v resnici nimajo pa nič skupnega s krščanskim naukom. Vsak pošten komunist bo prej prišel v nebesa kot ta drhal pokvarjena.

  • Bond 12:45 05.avgust 2014.

    Raje se naj ta napihnjeni sindikalist vpraša, če je krščansko stalno dvigovanje davkov.Kr***n