Slovenija
20 ogledov

Luknja, globoka 1,7 milijarde evrov

V proračun se je lani steklo 7,5 milijarde evrov, medtem ko so odhodki znašali 9 Žurnal24 main
Državni proračun je v letu 2010 zabeležil primanjkljaj v višini 1,7 milijarde evrov, kar je 36 milijonov evrov manj od načrtovanega v julija lani sprejetem rebalansu.

V primerjavi z letom 2009, ko je proračun po dveh letih presežka zaradi posledic finančne in gospodarske krize vnovič zdrsnil v primanjkljaj, se je presežek odhodkov nad prihodki lani še za malenkost povečal, namreč za dobra dva milijona evrov.

Medtem ko je vlada v primerjavi z novembrom 2009 sprejetim proračunom za preteklo leto že z rebalansom zmanjšala pričakovane prihodke za dobre pol milijarde evrov, pa se je v proračun do konca leta še vedno steklo precej manj denarja od načrtovanega. Rebalans je namreč prihodke znižal na 8,1 milijarde evrov, dejansko pa so dosegli omenjenih 7,5 milijarde evrov.

Rebalans dokaj uspešen
Od skupaj 7,5 milijarde proračunskih prihodkov so glavnino predstavljali davčni prihodki, in sicer jih je bilo za 6,8 milijarde evrov, kar je 305 milijonov evrov manj kot leta 2009. Še globlji rez od predvidenega z rebalansom je državi uspelo doseči tudi pri odhodkih. Medtem ko so bili sprva načrtovani v višini skoraj 10,5 milijarde evrov in z rebalansom znižani za 599 milijonov evrov na nekaj manj kot 9,9 milijarde evrov, pa so dejansko znašali slabih 9,3 milijarde evrov.

Vlada je prihranke poiskala predvsem pri investicijah ter materialnih stroških, pri čemer je nekatere investicije prestavila v leto 2011, predvsem na področju prometa in zdravstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.