Slovenija
17 ogledov

Luknja zaradi države

Čeprav opozicija že sestavlja seznam pripomb na proračun, pa Kangler računa na v Žurnal24 main
Občinski proračun. Prvo branje v četrtek. Opozicija že pripravlja pripombe.

“Pričakujem, da bo proračun v prvem branju gladko sprejet. Seveda bodo tudi pripombe. Drugo branje bo še ta mesec,” pravi Franc Kangler, mariborski župan. Pristojne službe so namreč končno pripravile dolgo pričakovani občinski proračun za leto 2011.

Za javno kuhinjo manj
20 tisočakov. V času socialne stiske občanov in velikega odpuščanja zaradi stečajev podjetij bode v oči tudi postavka financiranja javne kuhinje. Tako je zanjo letos predvidenih okoli 20 tisočakov manj kot lani. Sredstva za enkratne denarne pomoči pa ostajajo pri lanskem znesku.

Dolg države dela minus
Letos na občini predvidevajo za skoraj 152 milijonov evrov prihodkov in nekaj več kot 154 milijonov odhodkov. “Razlika, okrog 2,5 milijona evrov, je nastala, ker nam država še dolguje 3,5 milijona evrov za lutkovno gledališče,” pojasnjuje Kangler. Med drugim na občini načrtujejo okoli štiri milijone evrov donacije od Dravskih elektrarn Maribor za brežino in most čez Dravo. Kar 17,4 milijona evrov prihodkov pa občinarji načrtujejo s prodajo plinovoda, kar je najbolj zmotilo Bojana Horvata, mariborskega prvaka SD: “Zakaj po toliko letih prodajamo tako pomembno infrastrukturo, ki smo jo s težavo dolga leta gradili?”

“Prodaja srebrnine”
V opoziciji pripombe že pripravljajo, za podrobnejši pregled 481 strani dolgega proračuna si bodo vzeli nekaj dni časa. Največji kritik župana Kanglerja Stojan Auer iz LPR pa pravi: “Za dosego ciljev, ki si jih je postavila občina, bomo očitno morali razprodati še vso srebrnino, ki jo imamo. Kot izhaja iz proračuna, smo si zadali, da bomo ponovno vlagali le v beton, nikjer pa ni nič predvidenega za reševanje sedanje socialne stiske in gospodarstvo.” Janez Ujčič, podžupan iz vrst DeSUS, je prepričan, da je proračun predvsem dobro investicijsko naravnan. “Želim si dodatna sredstva za mestne četrti in krajevne skupnosti, pa še nekaj več tudi za socialo,” dodaja Ujčič.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.