Slovenija
17 ogledov

Luknje v finančnem košu

Žurnal24 main
V današnjem Žurnalu24: Vlada. V četrtek predvidoma odloča o organizaciji evropskega prvenstva v košarki. Denar. Vrsta nejasnosti pri financiranju prvenstva, košarkarska zveza pa se je zavila v molk.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Košarkarska zveza (KZ) nam ni hotela razložiti, kako so sestavili finančno analizo morebitnega evropskega košarkarskega prvenstva. V gradivu, ki so ga poslali vladi, je namreč vrsta nejasnosti, na KZ pa pravijo, da nam jih bodo pojasnili šele po četrtkovi seji vlade, na kateri bodo predvidoma odločali, ali naj Slovenija organizira prvenstvo.

Pozneje bo lažje; ptujski očaki
• Zakaj zdaj? Zakaj ne kandidiramo za prvenstvo 2015, ko ne bo krize, smo vprašali šolsko ministrstvo. Za odgovor je pristojna košarkarska zveza, so odvrnili. B. H.

• Ptuj. “Če želimo posnemati očake, ki so mesto gradili v preteklosti, nam ne sme zmanjkati poguma pri velikih projektih. Ali bi bil Ptuj danes to, kar je, če ne bi bilo tistih, ki so si upali graditi ptujski grad, dominikanski samostan, minoritski samostan,” je o predvideni dvorani povedal ptujski župan Štefan Čelan. B. B.

Ker odgovorov nismo dobili, smo se skozi analizo KZS prebijali sami.

1 Vlada bo plačala
KZ je zapisala, da bo skupni neto učinek prvenstva pozitiven, po njenih ocenah pa bo znašal 18,35 milijona evrov. Iz številk pa lahko razberemo, da bosta imela pozitiven izkupiček gospodarstvo in KZ, medtem ko bosta vlada oziroma proračun v minusu (glej graf). Dodajmo, da so na KZ k skupnemu neto učinku prišteli samo prihodke gospodarstva, ne pa tudi stroškov, ki jih bodo imela podjetja pri zagotavljanju storitev za navijače in druge obiskovalce, na primer plače natakarjev in drugega osebja, stroške, ki jih imajo hoteli, bencinske črpalke in podobno.

2 Neodliv je prihodek
KZ je med prihodke uvrstila tudi tako imenovani neodliv denarja. Zapisala je, da bi ta denar sicer porabilo štiri tisoč slovenskih navijačev, ki bi šli navijat v tujino. Kako so v KZ prišli do te številke, ne vemo, dvomimo pa, da bi se prav veliko slovenskih navijačev odpravilo na tekmo, če bi bilo prvenstvo namesto v Sloveniji, denimo, v Rusiji, naši bi pa igrali na primer v mestu Kazan.

Poleg tega smo želeli s tem vprašanjem tudi preveriti, ali niso na KZ nemara potrošnje slovenskih navijačev upoštevali dvakrat – prvič kot neodliv denarja in drugič kot potrošnjo navijačev, vendar zaradi molka pristojnih ne vemo niti tega.

3 Zaslužek z vinjetami
Na KZ računajo tudi na zaslužek Adrie Airways, Darsa, Petrola, OMV in drugih, ki naj bi skupaj iztržili dva milijona evrov. Na koliko dodatnih vinjet, letalskih kart in dodatno prodanih litrov goriva računajo, nam bodo zaupali šele v petek, ko bo vlada predvidoma že potrdila slovensko organizacijo prvenstva.

17 milijonov evrov je investicijska vrednost, ki zajema izgradnjo nove dvorane in preostalih pokritih površin na Ptuju.

4 Tujci so skrivnost
Koliko tujih navijačev bo pravzaprav prišlo v Slovenijo? Ne vemo, na KZ nam niso zaupali, kakšno število so uporabili v svojih računicah. Domnevamo pa, da je končno število zelo odvisno od uvrstitev reprezentanc. Če bodo reprezentance z Balkana, sosednjih držav in na primer iz Litve hitro izpadle, bo v nadaljevanju tekmovanja tujih navijačev le malo. Kako so torej kalkulirali na KZ?

5 Kje so rezerve?
Kaj pa, če so se na KZ zmotili in bodo na primer stroški organizacije višji od načrtovanih? Kje so si zagotovili rezerve? Tudi to nas je zanimalo in tudi odgovor na to vprašanje kandidati za organizacijo evropskega košarkarskega prvenstva leta 2013 še skrivajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.