Slovenija
22 ogledov

Luknje v volilnem molku

Volilni molk bi bilo najbolje odpraviti.

Borut Hočevar. | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Volilni molk je neživljenjski, so pokazale včerajšnje volitve. Predpise bo treba temeljito popraviti.

Nejasnosti so se pokazale že v soboto. Neznanci so poškodovali pisarno Pozitivne Slovenije v Kopru. Kako naj novinarji poročamo? Lahko povemo, za katero stranko gre? Ali pa bi objava takšnega podatka pomenila kršitev volilnega molka?

Pravniki so nas posvarili, naj bomo previdni. Za vsak slučaj, ker gre za tako imenovani mejni primer. In smo bili. Poročali smo samo o poškodovani volilni pisarni, nismo pa povedali, čigava je.

Še bolj se je zapletlo v nedeljo zaradi manjkajočih tržiških glasovnic. Državna volilna komisija je ravnala zelo pragmatično, ko je volilni molk podaljšala samo za eno uro, vendar pravnik Rajko Pirnat opozarja na spornost ukrepa.

Da so predpisi absurdni, je pokazal tudi novinarski kolega Vladimir Vodušek, ki je na Info TV kmalu po sedmi uri objavil rezultate vzporednih volitev. Z objavo namreč ni povzročil nobene škode.

Nemara pa bi bilo najbolje, če bi volilni molk preprosto odpravili.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.