Slovenija
16 ogledov

Lukšič: Erjavec bi za svoj rating prodal državo

Karl Erjavec Saša Despot
Vladni Desus enega ključnih zakonov vlade Alenke Bratušek, davka na nepremičnine, v sedanji obliki ne bo podprl. Erjavec istočasno pravi, da v stranki ne rušijo koalicije temveč se želijo pogovarjati. Med drugim predlagajo krizni davek.

Predsednik vladnega Desusa Karl Erjavec meni, da bi morali davek o nepremičninah obravnavati v rednem postopku in z ustrezno javno obravnavo. Kot je še povedal po današnji pokrajinski konferenci DeSUS in Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) za Dolenjsko in Belo krajino na Gornji Težki vodi pri Novem mestu zakona, ki prinaša tudi nekajkrat večje obremenitve od sedanjih, preprosto ne morejo podpreti. Bodo pa v stranki podprli predlog proračuna, ki sicer že upošteva prilive od davka. 

Erjavec meni, da bi lahko vlada sredstva, ki bi si jih zagotovila z omenjenim zakonom, nadomestila iz drugih virov, na primer z enoletnim kriznim davkom.

Desus trdi, da tisti upokojenci, ki prejemajo nizke pokojnine, novega bremena tega davka ne bodo zmogli. Res je sicer, da je vlada za tiste z najnižjimi pokojninami naredila korak naprej, a teh je le nekaj tisoč, medtem ko je vseh upokojencev več kot pol milijona, je dejal Erjavec in pristavil, da omenjeni zakon predstavlja hudo nevarnost, da bodo starejši in druge ogrožene družbene skupine še bolj ogrožene in se bodo znašle v še večji revščini. Takšno reševanje krize vodi v konflikt z ljudstvom, je še dejal.

Proti davku tudi KGZS

S predlagano novo obdavčitvijo kmetov se ne strinjajo tudi na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Opozarjajo, da bodo kmetje obdavčeni tudi za kmetijske objekte, stavbna zemljišča ter kmetijska in gozdna zemljišča. Država in občine skupaj naj bi od lastnikov kmetijskih stavb ter kmetijskih in gozdnih zemljišč pobrale za skoraj 16 milijonov evrov davka.

Napovedali so, da bodo uporabili vsa pravna sredstva za zagotovitev sorazmerja med obdavčitvijo in lastninskimi upravičenji lastnikov kmetijskih in gozdnih zemljišč. Pričakujejo, da se bo v razpravi slišalo in upoštevalo strokovne argumente KGZS ter da davčna obremenitev slovenskega kmetijstva in gozdarstva ne bo presegala zneskov, ki jih lastniki kmetijskih stavb ter kmetijskih in gozdnih zemljišč plačujejo danes.

Lukšič ostro nad Erjavca

Predsednik SD Igor Lukšič glede nasprotovanja nepremičninskemu davku s strani prvaka DeSUS Karla Erjavca pravi, da smo "spet ujetniki ambicij posameznika, ki bi za svoj rating prodal državo". V DL pa pričakujejo, da bo predsednica vlade Alenka Bratušek zaradi tega morda celo sklicala sestanek vrha koalicije.

"Sile destabilizacije Slovenije se tako kot leta 2011 in 2012 ponovno koncentrirajo v stranki DeSUS. Za njihovo nespametno početje že danes vsi plačujemo previsoko ceno," je opozoril Lukšič. Vodja poslancev DL Rihard Braniselj pa je izpostavil, da je Erjavec glede nepremičninskega davka še pred dnevi govoril drugače. Braniselj pričakuje, da bo DeSUS, kakršno koli odločitev glede podpore zakonu bo že sprejel, stal za svojo odločitvijo in zanjo sprejel tudi odgovornost.

Braniselj računa na to, da DeSUS ve, kakšen finančni vložek je v igri pri davku na nepremičnine in kaj pomeni, če ta davek ne bo vključen v proračun. Proračun sicer ni ogrožen, saj DeSUS pravi, da ga bo podprl, a bo po besedah vodje poslancev DL brez davka na nepremičnine prazen. Zato pričakuje, da bo DeSUS v tem primeru izkupiček tega zakona našel kje drugje, a vnaprej svari, da ne v kriznem davku.

Komentarjev 18
  • brencl 12:35 20.oktober 2013.

    Kaj pa Lukšić - on bi za svoj rating raje uničil državljane in državo!

  • privat 09:53 20.oktober 2013.

    bravo Erjavec...Kaj pa pravi Virant?? a je treba pokrast najšibkejše v državi in omogočiti jim javno beračenje?? Bratuškova nam bi zaračunala dihanje....

  • Sonja53 09:40 19.oktober 2013.

    POPRAVEK: - "na NAJEMOJEMALCE oz. PODNAJEMNIKE!" Saj že sedaj podnajemniki plačujejo Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča namesto lastnika!