Slovenija
11 ogledov

Lukšič: Prišli bodo, ko bo pravi trenutek

Igor Lukšič Anže Petkovšek
Predsednik SD je potrdil, da kmalu pričakuje prihod kriminalistov in hišno preiskavo.

Kriminalisti naj bi poskušali najti dokumente, povezane z domnevno korupcijo pri projektu Državljanska vzgoja v času, ko je bil minister za šolstvo. Predsednik SD Igor Lukšič je navedbe o pričakovanem obisku kriminalistov potrdil tako za spletni portal Požareport kot za STA.

Glede na namige naj bi kriminalisti pri njem iskali razpisno dokumentacijo, kjer je njegov podpis. Hkrati s kriminalisti naj bi "prihrumele tudi dobro obveščene televizijske ekipe ter poskrbele za velik medijski šov ob policijsko pridržanemu predsedniku SD", piše portal.

Lukšič ni hotel povedati, od kod prihajajo ti namigi, razlog za preiskavo pa pripisuje bližajočim se volitvam. "Ker se bližajo volitve in ker odstotek SD še vedno nekako vztraja in je za nekatere nasprotnike previsok, bo šlo to očitno v ta kontekst," je dejal za STA.

"Vse se dogaja v anonimnosti"

Lukšič sicer samo preiskavo pričakuje "enkrat, ko bo pravi trenutek". "Ko bo nekdo ocenil, da je pravi trenutek," je dejal za STA. Ugotavlja še, da se vse dogaja anonimno. "Tako kot je bila vložena anonimna prijava, tako se zdaj anonimnosti vrstijo. Nekateri očitno imajo dostop do teh anonimnosti in verjetno bi bilo dobro, da se ta tok anonimnosti čim prej prekine," je dodal.

Očitajo jim nepravilnosti

Decembra lani je namreč policija zaradi suma nepravilnosti pri javnem razpisu, na katerem je zmagal projekt Fakultete za družbene vede (FDV), prejela anonimno ovadbo zoper takratnega šolskega ministra Lukšiča, aktualnega ministra za izobraževanje Jerneja Pikala ter njegovega državnega sekretarja na ministrstvu Aljuša Pertinača.

Ovadba vsem trem očita nepravilnosti pri javnem razpisu ministrstva za šolstvo, na katerem je leta 2009 zmagal projekt Državljanska vzgoja, ki ga je na razpis prijavil Pikalo in za katerega naj bi FDV prejela 600.000 evrov sredstev. Projekt naj bi na FDV izvajali pod okriljem Centra za kritično politologijo, ki ga vodi Andrej Lukšič, brat Igorja Lukšiča.

Okoli 800.000 evrov naj bi za projekt prejela tudi Slovenska akademija znanosti in umetnosti, kjer je zaposlena Lukšičeva sestrična Marina Lukšič-Hacin. Od omenjenih skupno 1,4 milijona evrov naj bi večino denarja porabili za honorarje in plače, pripravili pa le pet zbornikov in 31 strokovnih člankov.

Komentarjev 15
 • dragec 22:06 14.marec 2014.

  kaj si nori, fašist

 • Avatar roksa
  roksa 18:51 14.marec 2014.

  Furer je naredo dosti za Slovenijo, vaši tovariši pa bore malo.Vi bi bio socjalizem!?!Nein danke!!!!!!!

 • dragec 17:32 14.marec 2014.

  Janšisti, kaj pa pravite na dve leti vašega velikega firerja