Slovenija
23 ogledov

Lukšič: PS in DL nista bili pripravljeni na vladanje

Ljubljana 02.02.09, Zoran Jankovic, Igor Luksic, TK, ministrstvo za solstvo, Fot Žurnal24 main
Prve poteze nove vlade po besedah predsednika SD Igorja Lukšiča kažejo na "precej porodnih krčev", vseeno pa to po njegovem mnenju "ni bil ukleščen porod".

Med porodne krče nove vlade predsednik SD Igor Lukšič uvršča nekatere "ponesrečene piarovske poizkuse; to, da mašinerija odločanja še ni dovolj dobro vzpostavljena; da imajo nekatere stranke težave znotraj sebe, ker niso bile pripravljene na vladanje; kot tudi to, da je na eni strani pomanjkanje kadrov, na drugi strani pa jih je preveč". "Tu imamo zagotovo skupaj z vlado kar nekaj težav," dodaja.

Med strankami, ki niso bile pripravljene na vladanje, Lukšič "v glavnem" uvršča PS in DL, "saj tudi v javnosti vidimo, da iz tega naslova letijo velike težave pri kadrovanju v vladi, pa tudi sicer".

Se je PS očistila ali mora to še storiti?

To, kakšen vpliv ima na delovanje vlade nekdanji predsednik PS Zoran Janković, se bo po Lukšičevih besedah še pokazalo. Kakšen je trenutni Jankovićev vpliv, je po oceni Lukšiča težko reči, "saj do zdaj vlada še ni vlekla takih potez, da bi bilo iz tega to lahko že zelo jasno razvidno". "Bo pa zagotovo v naslednjih 14 dneh do enega meseca jasno, ali imamo opravka z očiščeno PS ali mora PS to še narediti," je dodal.

Na vprašanje, kaj bo storila SD, če se bo izkazalo, da PS ni očiščena, pa odgovarja, da se bodo v stranki o tem odločali takrat, ko bodo to ugotovili.

Iščejo se dolgoročne rešitve

Na ugotovitev, da nova vlada nekih konkretnih ukrepov za izhod iz krize javnosti še ni predstavila, predsednik SD odgovarja, da se rešitve iščejo. Pri tem si v SD želijo, da se najdejo dolgoročne in ne samo kratkoročne rešitve. "Za nas namreč ni rešitev samo to, da se država zadolži, ampak je treba iskati dolgoročne rešitve," je dejal.

Ljudmila Novak | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
NSi: Vlada je obula prevelike čevlje

Predsednica NSi Ljudmila Novak ugotavlja, da se tudi aktualna vlada vse bolj zaveda, da bo treba izpolnjevati tiste ukrepe, ki jih je zastavila že prejšnja. Vendar pa se vlada ukrepov loteva prepočasi, tudi zato, ker je na področju kadrov "obula prevelike čevlje", je Novakova poudarila na današnjem pogovoru z občani.

Novakova je spomnila, da je vlada drugega državnega sekretarja na finančnem ministrstvu dobila šele pred tremi dnevi. Tudi sama premierka Alenka Bratušek kot nekdo z izkušnjami s področja javnih financ bi po prepričanju Novakove morala ukrepati bistveno hitreje, še posebej v času, ko "nam grozi državni bankrot".

"Splošne fraze, da ne potrebujemo denarja, ampak čas, ne pomirijo mednarodnih finančnih ustanov," je opozorila Novakova.

Komentarjev 5
  • Pepe1 04:24 19.april 2013.

    Novakova se bo morala počasi sprijazniti da ni več v vladi,vem da pograša potovanja saj drugega ni delala,ker tudi ni sposobnaje tako kot Oman ki veliko flanca a nič ne pove

  • PIKO5 22:52 18.april 2013.

    No, to je pa odraz inteligence pingvinskih balkansko komunajzarskih zombijev! Sicer šivilja s tem plonk cetlom dokazuje, da pa ima balkanske gene v sebi, ker za njih velja "piši kaošto govoriš" - in to je tudi storila - po srbsko. ...prikaži več Res se je za zjokat, ko vidiš kakšen "ološ" nas Slovence "predstavlja" in na kakšen sramoten način, po svetu!

  • millenium 19:52 18.april 2013.

    ...tokrat ima g.Novakova še kako PRAV... vse poteka po polževo...ŽAL...