Slovenija
14 ogledov

Lukšič si je premislil

Premier Borut Pahor je napovedal, da za Stožice iz državnega proračuna ne bo šel Žurnal24 main
Javni razpis. V nasprotju z napovedmi je MŠŠ objavilo razpis, ki je po mnenju Pukšiča prilagojen Stožicam.

“Po mojem mnenju gre za kršitev zakonodaje, grobo izigravanje instituta javnega razpisa in nezaslišano politično korupcijo,” je poslanec SLS Franc Pukšič opisal javni razpis ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ) za sofinanciranje športne
infrastrukture.

Junija tako, julija drugače
Na MŠŠ so razpis objavili 2. julija, čeprav so 9. junija napovedali nasprotno. Takrat so pripravili dopis, s katerim so vse občine obvestili, da zaradi restriktivnih varčevalnih ukrepov v letošnjem proračunu žal niso zagotovili sredstev za sofinanciranje na razpisu izbranih projektov in da jih bodo sofinancirali naslednje leto. Dodali so, da letos ne morejo izvesti razpisa, so pa ga napovedali v prvih treh mesecih 
prihodnje leto.

MŠŠ: Gre za evropski denar
Na MŠŠ so včeraj pojasnili, da objavljajo dve vrsti razpisov, in sicer sofinanciranje iz državnega proračuna in evropskih sredstev ter da se je obvestilo občinam nanašalo na državni proračun, kjer denarja ni.

A v razpisu je zapisano, da se bodo izbrane investicije sofinancirale v višini 9,4 milijona evrov; od tega bo evropskih sredstev osem milijonov evrov oziroma 85 odstotkov, 1,4 milijona pa bo slovenskih sredstev.

“To je politična korupcija”
Sicer pa je včeraj Pukšič vladi očital, da je s prilagojenim razpisom le našla način za zagotovitev denarne pomoči projektu Športnega centra Stožice, zato je protikorupcijsko komisijo, računsko sodišče (RčS) in urad za nadzor proračuna pozval, naj razpis proučijo.

Drago Kos, predsednik protikorupcijske komisije, včeraj dopisa še ni imel v rokah, zato bo lahko več povedal danes.

Predsednik RčS Igor Šoltes pa je načelno odgovoril, da noben razpis, če gre za dodeljevanje javnih sredstev, ne sme biti pisan na kožo točno določenemu projektu ali ponudniku, sicer razpisi ne bi imeli smisla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.