Slovenija
10 ogledov

Lukšič si ne želi jesenske eksplozije

Igor Lukšič Reševalni pas/Twitter
Po mnenju predsednika stranke SD vlada ne vlaga dovolj napora za izhod iz krize.

Vladni ekipi po mnenju prvaka SD Igorja Lukšiča ni uspelo v zadostni meri pritegniti k reševanju ključnih problemov v državi tudi opozicije in socialnih partnerjev. Po njegovih besedah pogovori s sindikati in delodajalci sicer potekajo, vendar brez strateške vizije. "Ne bi radi, da jeseni situacija eksplodira," v zvezi s tem opozarja Lukšič.

Lukšič meni, da bi vlada morala na vse organizirane skupine v državi nasloviti poziv, naj se vključijo v napore za izhod iz krize. Brez sodelovanja vseh pri reševanju ključnih problemov lahko Slovenijo po njegovih besedah jeseni znova doletita radikalizacija in destabilizacija.

Prekinitev "konfliktologije"

Med ključne uspehe aktualne vlade Lukšič šteje prekinitev "konfliktologije" v politiki in oblikovanje stabilizacijskega programa. Slednji je po njegovem mnenju Slovenijo rešil pred "najtežjim scenarijem", to je prihodom evropske trojke. Manj pa je bila vlada po Lukšičevih besedah uspešna pri rebalansu proračuna.

Gledajo predvsem številke

Lukšič ocenjuje, da je pri rebalansu žal prevladala tehnokratska struja v vladi, ki stavi predvsem na številke, pozablja pa na dolgoročne posledice ukrepov. Prvak vladne SD zato upa, da bo pri proračunu vendarle prevladala miselnost, da je treba vanj vgraditi mehanizme, ki bodo Sloveniji že prihodnje leto prinesli gospodarsko rast in večanje števila zaposlenih, še posebno mladih.

Po Lukšičevih besedah rešitev za izhod iz krize namreč ni v tem, da čez noč rešimo problem primanjkljaja, zato pa žrtvujemo socialno državo. Kot pravi, ostaja zadržan tudi do nameravane privatizacije strateških podjetij, kot je Telekom Slovenije, zato še vedno upa, da bo mogoče doseči gospodarsko rast tudi brez tega.

Komentarjev 3
  • 1111 18:13 29.julij 2013.

    dragec...si zgrešu, žališ... ;)

  • dragec 17:54 29.julij 2013.

    bo počilo, sigurno. 11111 meniš, da bi tvoj vodja JJ bil kaj boljši???

  • 1111 17:27 29.julij 2013.

    Lukšić, ti se en navaden pizdon! ...ti ne veš kaj bi...BEBO! ...vsi vemo , da je vlada in predvsem slovenski narod v kujcu!!! kaj hočeš, ne veš...adijo!