Slovenija
10 ogledov

Lukšič: Virant ogroža kredibilnost vlade

Igor Lukšič SD
Proces očiščenja politike se mora nadaljevati, zato ne smemo biti talci posameznika, je vnovič poudaril prvak SD Igor Lukšič.

Podpora SD prvaku DL Gregorju Virantu, ki je na tnalu zaradi poceni nakupa letalskih vozovnic, pri glasovanju o njegovem delu in odgovornosti ni samoumevna, je dejal Igor Lukšič. Priznal je, da Virant ogroža kredibilnost vlade.

Nihče ni nezamenljiv 

"Če je kdo šel na volitve z ambicijo, da bo ves mandat nepopisan list papirja in bo lahko drugim solil pamet, sam pa ostal nedotaknjen, je pač to zmota, s katero mora zdaj živeti," je bil ob vprašanjih glede Viranta na današnji novinarski konferenci oster Lukšič.

Po njegovih besedah noben minister ni tako zelo konstitutiven, da ne bi mogel oditi, vlada pa delati naprej. Bo pa treba, kot je dejal, počakati, kaj se bo zgodilo na interpelaciji zoper Viranta in v pripravi nanjo. Dodal je, da se predsedniki strank in vodje poslanskih skupin o tem intenzivno pogovarjajo, da gredo "zadeve počasi v pravo smer in da bodo prišli do meril, ki bodo prinesla ustrezno ravnanje Viranta in koalicije".

Težave z moralno kredibilnostjo 

Na vprašanje, ali so Viranta, ki sicer očitke zavrača, že pozvali k odstopu, prvak SD ni odgovoril konkretno. So se pa pogovarjali o vseh možnih scenarijih. "To gotovo okupira tudi njega, njegovo stranko in zlasti premierko," je prepričan.

Lukšič je med nalogami, pri katerih so ostali "na pol poti", danes navedel težave z moralno kredibilnostjo. Slovenija je po njegovih besedah moralno v velikih težavah, tudi vlada se skozi obnašanje posameznih ministrov iz tega ne izkoplje. Vendar ocenjuje, da gre tudi za nespametno dvigovanje meril.

Težava po njegovem mnenju ostaja še najedanje legitimnosti institucij, vlada pa je na pol poti po Lukšičevem mnenju ostala tudi pri zagonu večje gospodarske rasti.

"Slovenija z Bratuškovo v boljši koži kot z Janšo"

Se je pa prvak SD pohvalil, da je vladi uspelo obrniti trend gospodarske rasti na obetaven plus ter ohraniti kakovost zdravstva, šolstva, znanosti in socialnega skrbstva na dovolj dostojni ravni. Slovenija je po njegovem mnenju "v bistveno boljši koži, kot bi bila, če bi vlada Janeza Janše vztrajala naprej".

Spomnil je na Janševe izjave 19. decembra lani v oddaji Tarča, ko je ta med drugim dejal, da "če bo koalicija v naslednjih dveh letih dokazala, da ima prav, da smo se odbili, da rastemo, da bo Slovenija čez dve leti dosegala pozitivno gospodarsko rast, s katero bomo lahko z lahkoto odplačevali kredite, ki jih najemamo po pet-odstotnih obrestih, potem se jaz upokojim kot politik in bom užival v tem blagostanju".

Lukšič mu danes sporoča, da gre Slovenija po tej poti, da je država obrnila trend gospodarske rasti, kar "je dobra popotnica njegovi upokojitvi". "Mi bomo pa poskrbeli, da pokojnine ne bodo padale," je pristavil Lukšič.

Morajo loviti velike ribe

Lukšič se je dotaknil nove komisije za preprečevanje korupcije. Dejal, je, da se zavzema za nadaljevanje boja proti korupciji in za spremembo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter spremembe v vodstvu KPK. Poudaril je, da je treba KPK usposobiti za odkrivanje sistemske korupcije in velikih rib.

Komentarjev 4
  • Ferluci 20:55 21.marec 2014.

    Res je, večjih bedakov kot jih ima trenutno Zlovenija v vladi, ne moreš najti.

  • ac-dc 15:21 21.marec 2014.

    Res je. Pa tudi Lukšič ogroža kredibilnost slovenske politike

  • dragec 14:37 21.marec 2014.

    Jebeš moralo v slovenski politiki